ELEGANCIJA ULJA – upotreba ulja u kozmetičkim preparatima

Elegancija i arogancija prirodnih ulja (Foto: www.mysticmedicine.com)
Elegancija i arogancija prirodnih ulja (Foto: www.mysticmedicine.com)

“If you want a love message to be heard, it has got to be sent out. To keep a lamp burning, we have to keep putting oil in it.” Mother Teresa

“Ako želite da se vaša ljubavna poruka čuje, morate je poslati. Da bi kandilo gorelo moramo stalno sipati ulje u njega.” Majka Tereza

****************

Ulja imaju značajan udeo u  mnogim kozmetičkim formulacijama. Poseduju eleganciju, ali i aroganciju, kako prirode tako i nauke. Imaju zadivljujuću pojavu, mnoge dobre osobine, ali i neke mane.

Moramo ih upoznati i razumeti da bismo znali da ih koristimo za ulepšavanje kože.

Kada kažemo ulje mi u najširem smislu podrazumevamo više grupa, kako prirodnih tako i sintetičkih. Za početak možemo ulja podeliti  na tri grupe: ulja (u ovu grupu spadaju i masti i buteri), estre i voskove. Pod mastima podrazumevamo one supstance koje su životinjskog porekla (loj, svinjska mast, pčelinji vosak, lanolin), a pod buterima supstance koje su biljnog porekla (ši puter, kakao puter, mango puter i mnogi drugi…)

Svi oni imaju osobine emolijenata (omekšivača), ali i mnoge druge osobine u zavisnosti od specifične hemijske strukture i sastava ulja. Unutar svake od grupa postoji podela na prirodne i sintetske.

Današnja tema su:

 

Prirodna ulja

Prirodna ulja su estri glicerola i masnih kiselina. Masne kiseline mogu biti zasićene ili nezasićene i one određuju osobine ulja i njihovu stabilnost.

Ulja sa velikim procentom nezasićenih masnih kiselina su : maslinovo, avokado, bademovo, ricinusovo ulje.

Treba napomenuti da su nezasićena ulja manje masna, bolje se apsorbuju od strane kože, glatka su prilikom nanošenja i imaju dragocenije osobine kada je u pitanju upotreba u kozmetici.

Ulja sa velikim procentom zasićenih masnih kiselina su stabilnija i teže se užegnu tokom vremena  u odnosu na nezasićena.U ovu grupu spadaju palmino ulje, kokosovo ulje i ulje semena pamuka.

Na žalost, priorodna ulja su (u odnosu na sintetička) komedogenija, generalno masnija i manje razmaziva na koži. Da bi se sprečila njihova oksidacija (užeglost) moraju se dodati vitamini E i C, kao antioksidansi.

 

Neka od prirodnih ulja po azbučnom redu

Avokado ulje – prilagođeno skoro svim tipovima kože, a naročito osetljivim.Visok procenat nesponifikujućih materija (nesposobnih da naprave sapun) obezbeđuje bolje prodiranje kroz kožu i merljiv zaštitni UV faktor.

Izuzetno je pogodno u aromaterapiji za masažu kose i lica. Pogodno za suvu kožu i preporučuje se za anti-age tretmane.

Arganovo ulje – poznatije kao marokansko ulje koristi se za anti-age tretmane zrele kože. Njegove specifične osobine su zaista višestruke. Naročito je zastupljen u preparatima za noćnu negu suve kože i kose. Visok sadržaj vitamina A i E obezbeđuje efikasnu upotrebu za tretman kože sa aknama kao i za kožu sklonu nastanku strija. U tretmanima kose, nanosi se na ispucale krajeve i ne ispira se. Neguje ispucale usne.

Bademovo ulje – neutralnog mirisa. Često ga zovu bazno ulje. Upotrebljava se univerzalno zato što se veoma dobro toleriše i apsorbuje, naročito za bebi kolekcije i osetljivu kožu. Takođe se koristi za masažu i  kao noseće ulje za etarska ulja.

Grožđe (ulje iz  semenki) – upotrebljava se u najrazličitijim anti-age formulacijama. Sadrži polifenole i tokoferole. Dobro se apsorbuje i prodire kroz kožu. Spada u grupu suvih (nemasnih) ulja. Smanjuje transepidermalni gubitak vlage (TEWL).

Jojoba  ulje ima zaštitnu i negujuću ulogu kada je u pitanju koža. Naročito je pogodno za zrelu i suvu kožu, a često se koristi i u bebi kolekcijama. Preporučuje se u nezi oštećene kože, a naročito kose. Poboljšava elastičnost i gipkost. Spada u “suva” ulja koje nije masno i lepljivo.

Kokosovo ulje je stabilno, ne stvara masan osećaj nakon nanošenja i dobro se razmazuje. Bazno ulje za sve tipove kože. Koristi se kao baza za sapune, a obavezan je sastojak balzama za usne i kozmetike za zaštitu kože i kose od sunca.

Laneno ulje je za zdravu kosu i nokte. Poseduje osobine da “leči” kožu. U aromaterapiji oblozi od lanenog ulja se koriste u tretmanima protiv celulita. Za tretman kože koja je pocrvenela na suncu.

Maslinovo  ulje je bazno ulje za suvu kožu. Dobro se razmazuje po koži i zato je pogodno za masažu ili kao noseće ulje za različite tretmane.

Nevenovo ulje – smatra se idealnim uljem za suvu i oštećenu kožu, naročito kod beba gde smanjuje iritacije izazvane upotrebom pelena. Pogodno za tretmane manjih ožiljaka i posekotina. Ono što kupujete kao nevenovo ulje nikad nije čisto ulje već uvek neven razblažen u nekom drugom nosećem ulju.

Raspitajte se koje je bazno ulje  (najbolje da bude maslinovo ili bademovo). Sucokretovo ulje kao noseće nije najbolja opcija.

Ricinusovo ulje – ima veoma specifičan profil masnih kiselina. Jedina mu je mana karakterističan miris. Odlično ga toleriše osetljiva koža sklona upalama i iritacijama. Nije komedogeno. Izuzetno se preporučuje za hidrataciju kože sklone bubuljicama. Možete skidati šminku sa očiju sa ovim uljem, bez bojazni da će vas iritirati. Pogodno je za tretman ispucalih usana.

Među INCI sastojcima na pakovanju pronađite ulja pod njihovim latinskim imenom, a u EU nomenklaturi i pod uobičajenim nazivom. Na primer arganovo ulje se obeležava na sledeći način: Argania Spinosa (Argan) oil.

Sva prirodna ulja koja smo spomenuli imaju svoju primenu i koriste se od davnina. Važno je da pronađete ona koja odgovaraju vašoj koži i kosi i da u njima uživate.

Tamara Gerić

Glavni hemijsko-inženjerski alhemičar u Estar bottegi, naučnik i umetnik u duši, zavisnik od knjiga, umetnosti, čitanja i edukacije, majka, žena, ćerka, sestra, prijatelj…

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.