Doručak kao osnova zdrave ishrane

Govornici na radnom doručku Udruženja Plavi krug: Bojana Marković, dr Nebojša Lalić i Stela Prgomelja
Govornici na radnom doručku Udruženja Plavi krug: Bojana Marković, dr Nebojša Lalić i Stela Prgomelja

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda – “Plavi krug” jutros je organizovalo radni doručak za medije povodom tradicionalnog obeležavanja 14. novembra – Svetskog dana dijabetesa.

Pored predsednice Udruženja Plavi krugBojane Marković, o temama o dijabetesu i projektu “Zdrava ishrana počinje doručkom”, pričali su i Akademik profesor dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Stela Prgomelja, podpredsednice Dijabetološkog saveza Srbije.

Skrenuli su pažnju na činjenicu koliko je doručak bitan, šta se dešava u organizmu kada se zameni kafom i cigaretama kao i koliko je neophodno da osobe obolele od dijabetesa vode zdrav način ishrane, koji počinje doručkom. Takođe su predstavili koliko je doručak bitan kao preventiva raznih zdravstvenih problema, naročito dijabetesa tipa 2.

“Ukoliko započnemo dan bez doručka, to je isto što i vožnja automobila skoro praznog rezervoara. Našem organizmu je neophodna glukoza kako bi funkcionisao. Preskakanje glavnog obroka može da uzrokuje napade vrtoglavice, malaksalosti i bezvoljnosti, što se često pripisuje promeni vremena, potrebi za kofeinom i slično, a zapravo se radi o pozivu tela u pomoć. Za sve osobe, a posebno obolele od dijabetesa, izuzetno je važno da redovno konzumiraju izblansiran doručak kako bi uskladili terapiju i sprovodili zdrav stil života”, izjavila je Stela Prgomelja, član Plavog kruga i potpredsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

U svetu preko 380 miliona ljudi boluje od ove hronične nezarazne bolesti, zato se često, kada se govori o dijabetesu, govori o pandemiji. U Srbiji blizu 10% stanovništva boluje od dijabetesa. Zbog čestog neprepoznavanja simptoma, Plavi krug se trudi da poveća svest celokupne zajednice o ovom zdravstvenom problemu koji ne boli i zbog toga je često olako shvaćen.

 

Danas je Svetski dan dijabetesa. #plavikrug

 

A photo posted by Savršena.com (@savrsenacom) on


Ove godine svoju podršku Svetskom danu dijabetesa pružila je naša poznata teniserka Ana Ivanović kao i Dušan Lajović, drugi reket Srbije.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.