Dame, pažnja: Evo kako nesvesno sabotirate svoj profesionalni uspeh!

žene-uspeh
Da li ste sami sebi najveći neprijatelj na radnom mestu?

Žene koje imaju velike ambicije i tendencije da napreduju i rade na svojoj karijeri moraju da imaju u vidu da “biznis kultura” radi protiv njih i da moraju da uklone muški primat time što će biti mudrije i povlačiti prave poslovne poteze.

Ovo su stvari koje vas mogu ugrožavati na vašem putu ka poslovnom uspehu:

1. Stav “ma to sam samo ja”

Reči su vaši kuriri i šalju jaku poruku. Žene često koriste reči kojima minimalizuju svoje poruke. Nemojte koristiti reči samo i malo jer time konstantno zvučite kao krivac za nešto. “Izvinite ja sam samo malo želela da vas zaustavim na trenutak…” nemojte ništa samo malo već se postavite kao da imate nešto važno da kažete i zauzmite stav. Birajte reči i ne koristite minimiziranje jer ono oduzima moć vaše poruke.

2. Neprestano se izvinjavate drugima

Žene su sklonije nego muškarci da govore izvini kada za to nema razloga. “Žao mi je ali imam jedno pitanje” ili “Izvinite, imate li minut” izbacite iz poslovnog govora. Nemojte da vam bude žao. Samo recite šta imate.

3. Igrate ulogu “žene u senci”

Mnoge žene se namerno povlače i biraju da se ne ističu kako neko ne bi pomislio da su napadne poslovne žene. Stoga često biraju da budu nevidljive ili da postavljaju pitanja na koja već znaju odgovor. Budite svesne svojih vrednosti i pokažite se u najboljem svetlu pucajući pravo u metu.

4. Čekate, čekate i čeeekate…

Kada se muškarcu ukaže dobra prilika on će je zdrabiti bez obzira da li je spreman ili ne jer je svestan da može dodatno da radi na sebi kako bi postigao željene rezultate. S druge strane žene se neće odvažiti na tako nešto ukoliko nisu 100 odsto spremne. Ne čekajte trenutak da budete savršene već hrabro zakoračite, a ostale stvari rešavajte u hodu.

5. Pitate se “šta bi bilo kad bi…”

Dame su opsednute time šta drugi misle o njima. Da li će se muž osećati ugroženo ako zarađujem više od njega, da li će drugi pomisliti da sam loša majka ako puno radim, da li će prijatelji biti ljudomorni ako sam suviše uspešna… ovo su samo neka od besmislenih pitanja kojima se žene mogu opteretiti i odreći se svojih snova. Nikada ih se nemojte odreći kako kasnije ne biste žalili. Budite hrabre.

6. Brinete o tome da li vas drugi vole

Pripadnice lepšeg pola često imaju tendenciju da brinu previše o vezama. Ukoliko osećate da vam neko odmaže u poslu i unosi negativnu energiju, makar to bio vaš nadređeni, nemojte se ustručavati da otvoreno popričate. Uštedećete sate lošeg raspoloženja. Budite uspešne i ne sabotirajte same sebe.

Foto: success.com
Izvor: success.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.