(foto: nadlanu)
Fenomen koji oduvek postoji, sada ima i svoj naziv – “Dadbod” (foto: nadlanu)

Ah, taj pivski stomak! Ovim poznatim “terminom” opisujemo natečene stomake muškaraca za koje je očigledno da su uživaoci zlatno – žutog napitka od hmelja. Ne, takav muškarac nije debeo. Njegova široka ramena nam jasno stavljaju do znanja da on vešto balansira svoje obroke iz obližnjeg fast food-a sa zavidnim stažom u teretani.

Pa, kako nastaje “pivski stomak” iliti fitnes pošalica o kojoj se dosta priča i piše u poslednje vreme pod nazivom “dadbod”?

Šta ako ste vi muškarac koji je nekada bio u formi, ali vas vreme nije štedelo? Šta ako želite da povratite svoj ravan stomak i pločice koje se ocrtavaju čak i ispod majice? Ne brinite, taj cilj je realniji i bliži nego što mislite.

Verovali ili ne, neka istraživanja pokazuju da žene prefeririaju muškarce sa ovakvim izgledom.

Mnoge osobe koje se ugoje nakon tridesete godine života, za to krive svoj metabolizam ili “lošu genetiku”. Kod vlasnika “pivskih stomaka”, metabolizam nije krivac.

Naravno, metabolizam se vremenom usporava, ali samo pod uslovom da istovremeno gubite i mišićnu masu, što se najčešće dešava nakon pedesete godine života. Muškarci koji imaju zaobljene trbuščiće imaju i zavidne mišiće skrivene ispod tog sala. Pa, kako nekada fit muškarci postanu “dadbod” od (dad body)?

Postoje tri moguća objašnjenja za ovaj fenomen:

Sagorevate manje kalorija – Ako ste nekada bili jako fizički aktivni a zatim nastavili da unosite isti broj kalorija i nakon što ste se “usedeli”, nemojte se čuditi što su vam majice postale pretesne u predelu stomaka.

Unosite više kalorija – Budimo realni – kada se ljudi zaposle, oni velike količine novca počnu da troše na hranu. Društvena okupljanja se uglavnom “vrte” oko hrane. Eto vama “pivskog stomaka” dok trepnete!

Počeli ste da trenirate i izradili ste mišićnu masu ispod masnih naslaga – Redovno idete u teretanu i dižete tegove, ali niste napravili nikakve izmene u svom načinu ishrane? Ovo je siguran recept za stvaranje pivskog stomaka.

Ukratko, uzrok stvaranja “pivskog stomaka” nisu ni metabolizam ni loša genetika, već promene u vašim životnim navikama.

Kako da se otarasite “pivskog stomaka”

Ovo je vrlo jednostavan poduhvat. Ako imate “pivski stomak”, vrlo je verovatno da posedujete zavidan procenat mišične mase, što znači da imate i brz metabolizam. Ako mislite da je vama teško da smršate, samo zamislite kako bi vam bilo da ste žena visoka 165 cm sa težinom od 90 kilograma, pa će vam biti jasno u kolikoj ste prednosti kada je gubljenje kilograma u pitanju.

Vrlo je važno da, pre svega, odredite broj kalorija koje smete uneti na dnevnom nivou kako biste pokrenuli proces gubljenja kilograma. Ne brinite, neće biti velikih odricanja. Najvažnije je da svakodnevno unosite velike količine proteina.

Osobe sa velikim viškom kilograma ne mogu ni imati “pivski stomak”, a znajte da je i ženama mnogo teže nego vama. Naravno, uvek postoji verovatnoća da ste, uprkos svom zaobljenom stomaku, vi zadovoljni svojim izgledom – i to je sasvim u redu!

Izvor: lifehacker.com

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.