Da li treba da uključujete klimu ako imate malo dete?

U današnje vreme izrazitih klimatskih promena, upotreba klima-uređaja nije ničiji hir već jednostavno neophodnost. Kada počne period tropskih, letnjih vrućina sasvim je sigurno da će svako pre uključiti klima-uređaj, nego mesecima trpeti visoke temperature. Nema razloga da ne klimatizujete prostor u kojem boravi i vaše dete.

Da dete ne bi imalo zdravstvenih problema zbog upotrebe klima-uređaja, potrebno je poštovati nekoliko važnih principa.

  • Proverite ispravnost klime. Najbolje bi bilo da redovno obavljate preporučene servise pre nego dođe do problema. Ako osetite neobičan miris, ili čujete neobičan zvuk motora klima-uređaja, potrebno je da ga odmah isključite i obavite potrebne popravke.
  • Na početku sezone potrebno je očistiti, ili zameniti filtere na klima-.uređaju. Ako su filteri zaprljani, na njima se razmnožavaju bakterije i gljivice, koje se zatim šire po stanu.
  • Podesite prijatnu temperaturu. Pravilo je da temperaturna razlika u odnosu na spoljašnju sredinu ne bude veća od pet do sedam stepeni. Ovo pravilo je teško izvodljivo ako je napolju 40 stepeni. U tom slučaju podesite klima-uređaj na temperature koja će svima prijati.
  • Nemojte sa detetom “naglo” izlaziti iz klimatizovane prostorije. Velika i brza promena je šok za svaki organizam, pa i za dete. Ako je izlazak planiran, isključite klima-uređaj petnaestak minuta ranije. Ako ste u žurbi, zadržite se u hodniku makar pet minuta. Isto važi i za ulazak u rashlađenu prostoriju.
  • Vodite računa da klima-uređaj ne duva direktno u dete. Podesite krilca aparata tako da niko nije izložen direktnom strujanju hladnog vazduha.

Klima-uređaj u kolima

Ako idete na duži put, klima-uređaj u automobilu je neophodan. Kao i za kućni klima-uređaj potreban je redovan servis i čišćenje filtera. Sva ostala pravila o zdravoj klimatizaciji važe i u kolima: hladan vazduh ne treba da duva direktno u dete; temperaturna razlika treba da je umerena; ne izlazite naglo na vrućinu iz rashlađenog vozila – isključite klima-uređaj desetak minuta pre nego što izađete, a pred izlazak prvo otvorite prozore.

Ako idete negde na kratko; na deset – petnaest minuta besmisleno je uključivati klima-uređaj. Iz kola ćete izaći taman kada ste dostigli željenu temperaturu. Na taj način pravite nagle promene, koje detetu sigurno neće prijati.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.