Da li su parovi bez dece srećni(ji)?

Tata i ćerka (foto: Spirit-Fire/Flickr.com)

Možda će vam zvučati neverovatno, ali najnovija istraživanja su dokazala da deca nisu “nužna” za uspešan i srećan brak. Naprotiv!

[tweetherder]Sociolozi smatraju da roditelji trpe više emocionalnog stresa nego odrasli bez dece. [/tweetherder]Rezultati mnogih anketa su dokazali da 20% Amerikanki proživi plodne godine bez rađanja, što je dvostruko veći procenat nego što je to bio slučaj pre 40 godina. [tweetherder]Najveće šanse da se neće ostvariti kao majke imaju žene sa sa visokim obrazovanjem[/tweetherder], utvrdili su istraživači iz Pew Research Centra.

“Roditelji iz svih društveno-ekonomskih slojeva imaju više simptoma depresije i emocionalnog stresa od vršnjaka bez dece”, tvrdi Robin Simon, profesorka sociologije na Wake Forest University, koja istražuje povezanost između roditeljstva i emocionalnog blagostanja. Svoje tvrdnje temelji na istraživanju koje je obuhvatilo preko 11.400 građana svih rasa, nivoa obrazovanja i društveno-ekonomskog statusa. Istraživači su otkrili da su roditelji srećniji kada jedu, vežbaju ili gledaju televiziju nego kada vreme provode sa svojom decom.

“Obaveza rađanja je zastarelo shvatanje kog se žene moraju osloboditi”, poručuje Jennifer Thorpe – Moscon, autorka knjige How Geek Girls Will Rule the World. Njena knjiga ohrabruje žene da se suprotstave predrasudama koje im nameće patrijarhalno društvo i da rade na ostvarivanju svojih intelektualnih i profesionalnih planova. Ovo delo joj je donelo titulu “Naj-žena bez dece” za 2013. godinu, koju dodeljuje organizacija International Childfree Day.

Prošlogodišnje istraživanje u SAD je pokazalo da je [tweetherder]za odgajanje jednog deteta do punoletstva potrebno 245.000 dolara,[/tweetherder] piše časopis Psychology Today. U “računicu” je uključena hrana, stanovanje, prevoz, odeća, zdravstvena zaštita, obrazovanje, čuvanje deteta i razni drugi troškovi.  Osim što imaju manje troškove, par bez dece može steći bolje kvalifikacije i raditi više, te na taj način i zaraditi više od roditelja jednog ili više dece.

Prednosti parova koji su odlučili da neće imati decu:

Provode više vremena zajedno – Učiti dete o životu za mnoge roditelje predstavlja zadovoljstvo. No, oni koji ne čeznu za time osećaju to kao teret. Parovima bez dece veza služi za lični razvoj. Budući da nisu opterećeni nekim ko u potpunosti zavisi od njih, mogu se posvetiti jedno drugome.

Zajedno putuju i istražuju – Ako ste ikada bili na godišnjem odmoru sa detetom, znate da je detetovo iskustvo u prvom planu. To nije loše, ali je drugačije od iskustva dvoje odraslih koji dele svoja opažanja samo jedno s drugim.

Mogu više pomagati okolini – Parovi bez dece imaju više vremena za druženje i pomaganje roditeljima, prijateljima ili komšijama. Odgajanje i vaspitavanje dvoje dece do 18. rođendana u proseku traje oko osam sati dnevno, tako da odraslima bez takve odgovornosti ostaje više slobodnog vremena na raspolaganju.

 

Izvor: pewresearch.org, telegraph.co.uk
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.