Da li su muški izgovori protiv korišćenja kondoma osnovani ili ne?

Najpouzdanija zaštita, a, ipak, najomraženija
Najpouzdanija zaštita, a, ipak, najomraženija

Iako su kako godine prolaze kampanje o podizanju svesti o polno prenosivim bolestima sve glasnije čini se kao da one, nažalost, nemaju mnogo odjeka. Procenat neželjenih trudnoća je, takođe, u porastu. A sve to jer kondomi, navodno, nisu udobni i utiču na učinak u krevetu.

Iako su neka ranija istraživanja pokazala da su to prazne priče, naučnici okupljeni oko časopisa Journal of Sexual Medicine su još jednom testirali uticaj prezervativa na seksualni odnos. Osim što je alergija na lateks izuzetno retka, drugi najčešći izgovor da (ne)udobnost ovog kontraceptivnog sredstva umanjuje užitak i utiče na smanjenje erekcije je, takođe, pao u vodu.

Od 479 ispitanika starosti između 18 i 24 godine samo se trećina, tačnije 38% njih, izjasnila da im kondom ne smeta prilikom vođenja ljubavi. Od preostalog procenta (62%), u koji spadaju oni koji smatraj prezervative nepotrebnim i pogubnim po erekciju, čak 32% je u prošlosti imalo neslavna iskustva u krevetu. Jedno ranije istraživanje je pokazalo da 1 od 4 muškarca koji ima problem sa impotencijom ima manje od 40 godina.

Ono što se može izvući kao zaključak iz ovog istraživanja je to da kontraceptivna sredstva ne utiču na erekciju već je u pitanju podsvest mladića koji su već imali neprijatna iskustva i koji, na neki način, moraju da pronađu krivca za to, iako je spisak stvari koji u jednom momentu mogu uticati na potenciju dugačak.

Tako da je na vama da odlučite da li ćete se izlagati riziku od trudnoće ili dobijanja polne bolesti, ali ovaj izgovor slobodno izbrišite sa svoje liste.

Izvor: mic.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.