Da li ste Fit? CrossFit?

Snaga, brzina i izdržljivost - ključne reči za Crossfit (Foto: BOX Klub Spartanac)
Snaga, brzina i izdržljivost – ključne reči za Crossfit (Foto: BOX Klub Spartanac)

Verovatno ste čuli za Crossfit ili poznajte nekoga ko trenira Crossfit. Ako poznajete nekog lako ćete ga identifikovati jer neprestano priča o Crossfitu i koristi čudne izraze kao što su: BOX, Wod, burpee… koji uglavnom izazivaju čudne reakcije prolaznika koji nisu u toku sa celom pričom.

Ali hajdemo redom, da prvo damo odgovor na pitanje šta je to Crossfit. Na sajtu Crossfit kluba Spartanac pronašli smo sledeće:

SPECIJALNOST NI U ČEMU IZVRSNOST U SVEMU.

Osnovni cilj Crossfita, kao funkcionalne metode treninga, je da se kreira konkretan, svestran i raznolik fitnes program koji će povećati individualne sposobnosti za bolje suočavanje sa izazovima savremenog načina života. Osim raznolikosti i usmerenosti na celokupan psihofizički razvoj pojedinca, ovaj program je prepoznatljiv i jedinstven sa svojim naglaskom na maksimalni odgovor organizma, od tela sportista traži se da bude savršeno: sinhronizovano, koordinirano, čvrsto, snažno, delotvorno, fleksibilno, agilno, eksplozivno, brzo, i naravno, funkcionalno, što znači da sve te karakteristike ima u jednoj celini.

Iz tog razloga ideja je da se trening konstantno menja kako se telo nikad ne bi prilagodilo na ono što mu spremamo. Vežbe se izvode maksimalnim intenzitetom, ali u kraćim sekvencama upravo zbog toga što se na taj način postiže najbolji neuroendokrini odgovor organizma.

I žene su jake i izdržljive, zar ne? (Foto: BOX Klub Spartanac)
I žene su jake i izdržljive, zar ne? (Foto: BOX Klub Spartanac)

Sve ovo deluje prilično intenzivno, ali u praksi na treninzima pored vrhunskih atleta rame uz rame treniraju i starije osobe, podjednako devojke i muškarci koji su van fizičke forme, na svom početku upoznavanja sa ovim vidom vežbanja. Izuzetno je važno da se prilikom planiranja treninga poštuje princip individualizacije na način da se vežbe, intenzitet i opterećenje prilagode svakom pojedincu posebno.

Zbog toga je definisan poseban plan i program koji se prilagođava vama i bazira se na radu na svim fizičkim svojstvima u pravilnom opsegu: snaga, brzina i izdržljivost i njihovim kombinacijama: brzinska izdržljivost, eksplozivna snaga i izdržljivost u snazi i to uz rad od tri odvojene grupe vežbača:

Početni nivo se bazira na učenju tehnike izvođenja vežbi, kondicionoj pripremi (povećanje radne sposobnosti sa manjim opterećenjima, ali većeg obima) kao i psihološkoj pripremi (u kojoj se odustajanje kao opcija eliminiše sa treninga). Ovakav intezitet vežbanja je prilagođen svim amaterskim vežbačima, kao i onima koji do sada nisu trenirali, a čvrsto su rešeni da to promene.

Napredni nivo je baziran na usavršavanju tehnike i postepenom povećanju snage (opterećenje se postepeno podiže tek onda kada se savlada tehnika).

Profi nivo u sebi sadrži elemente takmičenja, na kome se od budućih takmičara zahteva veliko zalaganje, požrtvovanje i predanost u radu.

Crossfit teretana se zove BOX, i uopšte ne izgleda kao teretana na koju ste navikli – naći ćete nešto tegova, vratilo, kanap za penjanje, ali nema klasičnih mašina za vežbanje. Objašnjenje je prosto – vaše telo je glavna mašina koju koristite na treningu, a potom i u svakodnevnom životu.

Naše telo može svašta, samo mu dajte šansu da vam to i pokaže! (Foto: BOX Klub Spartanac)
Naše telo može svašta, samo mu dajte šansu da vam to i pokaže! (Foto: BOX Klub Spartanac)

Možete se priključiti Crossfit treninzima za kojima je ceo svet poludeo na nekoliko adresa u Beogradu – najstariji klub Sparatanac, zatim tu je Prvitim i Crossfit Mašina na Novom Beogradu.
U Novom Sadu imate Fightfitness.
Kom god klubu da se priključite neće pogrešiti jer imaju vrhunske trenere i odličnu ekipu za vežbanje.

Budite spremni za neverovatne promene u svom životu koje će vam Crossfit doneti, otvoriće vam nove vidike, doneti fizičku snagu i samopouzdanje, a na kraju i fizički izgled koji, iako nije osnovni cilj, dolazi kao nagrada.

Za sam kraj moto kluba Sparatanac, kao poruka koja verovatno na najbolji način oslikava Crosffit glasi:

“Granice su za one koji ih imaju!”

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.