Da li je moje dete talentovano?

Svi smo talentovani za sve ili… ? (foto: pbkwee/Flickr.com)

Imaš talenat, nemaš talenat?

Koliko puta ste čuli “Vaše dete je baš talentovano!” ili “Vaše dete nema talenta za ovo”?

Šta je talenat i da li on uopšte postoji?

Da li ste znali da su sestre Vilijams, teniske mega-zvezde, samo rezultat rada, rada i isključivo rada. Pre nego što su se rodile njihov otac je na televiziji video da je pobednik teniskog turnira dobio ček sa većim iznosom i odlučio da se njegova deca bave tenisom. Naučio je da igra tenis, dogovorio se sa ženom, njihovom majkom da i ona nauči da igra tenis i od malih nogu je radio sa svojim ćerkama. Prvo ih je učio da sa štapom za bejzbol pogađaju tenisku lopticu i šalju je u određeni deo terena. Posle su uzele rekete u ruke i kad su odrasle postale su šampionke.

Ista je priča sa Tajgerom Vudsom, jednim od najboljih golfera na svetu. Za svoj prvi rođendan od oca je dobio mali štap za golf. Sa 21 godinom osvojio je svoj prvi Masters turnir, kao najmlađi pobednik ikad. Dugo je broj 1. svetskog golfa.

Ovakvih primera ima puno. Nauka kaže da smo svi talentovani za sve, samo je pitanje koliko i kako radimo. Postoji pravilo dobijeno empirijski, koje kaže: [tweetherder] Potrebno je uložiti oko 10.000 sati (oko 10 godina) u neku aktivnost da biste postali vrhunski[/tweetherder]. To važi za sve: za sport, muziku, slikanje i za svaku drugu aktivnost.

Možda se pitate: “Kako to? Ja već 10 godina radim nešto, a nisam svetska klasa!”

Ima tu jedan mali detalj koji pravi ogromnu razliku! 10.000 sati mora biti uloženo sa potpunom pažnjom, koncentracijom, usavršavanjem, analiziranjem, otklanjanjem grešaka i posvećenosti.

Zbog čega onda nema toliko uspešnih?

Najvažniji uslov da bi neko izdržao da 10 godina radi posvećeno je da on to zaista voli i da postoji unutrašnja motivacija. Deca koja su “primorana” da se bave nečim nikada neće ostvariti vrhunske rezultate. To mora da bude isključivo njihova želja i strast. Neki roditelji su to izmanipulisali (kao očevi Tajgera i sestara Vilijams) i kroz svakodnevnu igru usadili deci strast ka tenisu i golfu.

Mocartov otac je bio kompozitor i usadio je muziku u njegov život još od prvih dana života. Sa 6 godina Mocart je već “odradio” 3.500 sati muzičkih aktivnosti i onda su mu govorili “Imaš talenat!”. Ustvari on je samo već imao 3.500 sati bavljenja muzikom i bio je mnogo ispred u odnosu na svoje vršnjake, ali ne i u odnosu na 14-ogodišnjake koji su takođe imali 3.500 odrađenih sati.

Kada sam počeo da treniram odbojku, na početku sam trenirao sa grupom dečaka 2 godine starijih od mene. Moji vršnjaci su tek počeli da treniraju dve godine kasnije i ja sam bio u prednosti od 300 sati predanog vežbanja u odnosu na njih, što se tiče odbojke (tad smo imali 3 treninga nedeljno po 1,5h i poneku utakmicu). Naravno da sam bio u grupi “boljih”. Neki su govorili “Imaš talenat!”.

Dobra vest za one koji nisu počeli da se bave sportom koji baš baš žele sa 5 godina ili sa 7 godina je da vam iskustvo iz drugih aktivnosti pomaže u novoj aktivnosti i računa se u “sate”.

Loša vest je da neki sportovi zahtevaju određenu visinu tela kao uslov da bi se postao vrhunski. Visina i fižičke karakteristike tela su određene genima i naslednim faktorom. Na to ne može da se mnogo utiče.

Možda ste čuli da statistika kaže da 70% dece za koju se tvrdilo da su talentovana za određeni sport i postizala su sjajne rezulate sa 13. godina prekidaju da se bave tim sportom!

Previše očekivanja roditelja, previše takmičenja, previše pritiska od “ti si talentovan(a)”, a premalo zabave i uživanja.

Slobodna dečija igra napolju se isto računa u “sate”! To je kao za Mocarta slušanje muzike koje je komponovao otac dok je bio mali.

Svi smo mi talentovani za sve! Samo je pitanje koliko smo spremni da uložimo napora, truda i fokusiranog učenja.

Otkrijte šta volite i šta voli vaše dete. Pružite mu priliku da proba razne sportove, razne aktivnosti i pronađe ono što mu se baš sviđa i što voli. Samo tada će uživati i možda postati vrhunski.

Ako i ne postane svetska klasa uživaće dok se bavi sportom, a to je i poenta, zar ne?

Neka 2015. godina bude godina otkrića,
Srećni Praznici!

Andrija Gerić

Odbojkaš, učesnik 4 Olimpijade, 15 godina reprezentativac. Psiholog, Sport Performance Coach. Otac dve princeze, ljubitelj fine hrane i dobrih ukusa.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.