Da li i zašto koristiti prirodnu kozmetiku?

natural
(foto: natural-selection.net)

Verovatno ste se u poslednje vreme susretali sa pričama o prirodnoj kozmetici: mnogi o tome diskutuju, zastupaju stavove za i protiv, tu su i reklame koje sve češće baš ovaj način nege  preporučuju…

Ukoliko ste slabije upoznate sa ovom temom, u narednom tekstu ćemo vam pomoći da razjasnite neke osnovne stvari vezane za prirodnu kozmetiku.

Šta je prirodna kozmetika?

Za prirodne kozmetičke preparate se koriste sirovine biljnog i mineralnog porekla koje karakteriše poseban način obrade. Kada kažemo “poseban način obrade”, mislimo na minimalno prerađivanje, da bi se sačuvala njihova prirodna svojstva. Uglavnom se govori da korišćenjem ovakve kozmetike mi brinemo o zdravlju naše kože.

Spominje se i tzv. holistički pristup: koža se ne posmatra izolovano, već kao deo našeg bića u celini (duh, duša i telo).

Biljke se gaje bez pesticida, na zemljištu koje se ne tretira hemijom.

Osnovni sastojci koji se koriste u pravljenju prirodne kozmetike jesu biljna ulja, esencijalna ulja, ekstrakti i minerali.

Često se ovakvi preparati nalaze u tubama, jer je za njih potrebno 40% manje konzervansa nego za teglice. Naravno, pakovanja su biorazgradiva.

Kada su u pitanju mirisi, oni su poreklom od esencijalnih ulja.

Treba reći da prirodna kozmetika miriše drugačije: nekada blaže, nekada jače i potrebno je navići se.

(foto: cosmeticsdesign-europe.com)
(foto: cosmeticsdesign-europe.com)

Termin “organsko”

Često se ovaj termin zamenjuje sa terminom “prirodno”. Međutim, razlike u značenju ima. Da bi neki proizvod dobio etiketu organsko, u celom svetu važi da najmanje 95% prirodnih sastojaka u preparatu mora biti iz organske proizvodnje.

A kakva je to organska proizvodnja?

Osnova ovakve proizvodnje je zdravo, biološki aktivno zemljište, sa rezervama kvalitetne organske materije.

Sertifikati kao dokazi da je kozmetika prirodna

Prvo je važno ovo znati: ne može se sve što je poteklo iz prirode naći u prirodnoj kozmetici. Nekada se određene supstance dobijaju tehnološkim procesima, pa se iz biljaka izdvajaju određeni molekuli. Da bismo znali da li je neka supstanca dobijena labaratorijski, trebamo pratiti sertifikate.

Kod nas se najviše može naći nemačka, pa italijanska i francuska prirodna kozmetika.

A ovo su neki od najznačajnijih evropskih sertifikata: EcoCert, CosmeBio, NaTrue, BDIH, Vegan, Soil Association, Demeter, CrueltyFree…

Takođe treba napomenuti da je sigurno da postoje preparati koji jesu prirodni ali nisu sertifikovani. Koji su mogući razlozi za to?

Na primer, proizvođač nije spreman na velika ulaganja koje traže sertifikati (i ovde spadaju neki domaći brendovi koji se bave proizvodnjom balzama, biljnih ulja, sapuna…).

Može se desiti i da proizvođač, sem prirodnih, koristi i supstance koje su izvedene labaratorijski. Tako, iako mu je koncept baziran na prirodnim sastojcima, iz ovog razloga ne može dobiti sertifikat.

(foto: beautologies.net)
(foto: beautologies.net)

Vrste prirodne kozmetike

I u okviru ove kozmetike postoje podele, a evo nekoliko vrsta.

Aromakozmetika: ovo je individualna kozmetika i koriste se biljke i eterična ulja za proizvodnju.

Handmade kozmetika: pravi se prema porudžbini, pa stoga ne mora biti individualna, već je namenjena većem broju potrošača. Za proizvodnju se koriste biljna i eterična ulja, hidroliti, ali se ponekad koristi i parafin, koji nije prirodan i preporučljiv.

Organska kozmetika: nijedan sastojak nije izložen pesticidima, nemaju parabene, GMO sastojke, silikone… Ipak, neke biljke mogu sadržavati otrove jednako štetne kao što su i hemijski sastojci, pa bi valjalo obratiti pažnju i na ovo.

Poluprirodna kozmetika: sadrži prirodne i hemijske sastojke, što ne mora nužno biti loše.

Nažalost, zbog nedostatka definicije “prirodno”, mnogi proizvođači koriste to i prodaju svoje proizvode kao prirodne, iako to nisu ili sadrže veoma malo takvih sastojaka (10, 20%). Zato vam preporučujemo da obavezno čitate na pozadini koje sve sastojke proizvod sadrži. Takođe, pogledajte ima li odgovarajući sertifikat. Ukoliko ne znate šta odabrati, mi ćemo vam navesti nekoliko marki proizvoda koji imaju sertifikat: neke od njih su Dr. Hauscka, Logona, Alverde, Weleda, Lavera… A od domaćih proizvođača: Manna, Sofi, Hemel, Stara planinska riznica…

Ono što dosta interesuje dame, a svakako i nije zanemarljivo pitanje, jeste koja je cena ovakvih proizvoda. Ona nažalost može biti i poprilično skupa. Ima tu i onih proizvoda čija je cena prihvatljiva, ali svakako je makar malo veća od uobičajene, onih standardnih proizvoda koji se najviše prodaju i kupuju.

Ukoliko na cenu ne gledate i važan vam je isključivo kvalitet, onda ne morate brinuti, jer prirodna kozmetika jeste zdrava za vašu kožu i preporučljiva je za korišćenje.

(foto: justlivenatural.com)

Ako, međutim, niste spremni da izdvojite neku veću svotu novca za ovo – ne brinite, jer postoji rešenje! Vi možete i sami kod kuće napraviti odličnu prirodnu kremu za lice, ruke, ulje za telo ili masku za kosu… Jedino što ćete morati izdvojiti malo vremena, ali to je sve, jer sastojke koji su vam potrebni uglavnom već i imate kod kuće.

Odlična vest, zar ne?

Recepti za prirodnu negu

Mi smo se potrudili da na jednom mestu obuhvatimo većinu pitanja i odgovora koji bi vas mogli interesovati kada je u pitanju prirodna kozmetika. Iz tog razloga, u narednim redovima vam dajemo nekoliko predloga kako da same napravite potpuno prirodne maske, ulja ili kreme za kosu ili telo.

Ukoliko vas interesuju recepti za pravljenje hranljivih maski za razne tipove kose, podsetite se  našeg teksta u kome vam dajemo predloge kako da na potpuno prirodne načine ofarbate i negujete vašu kosu.

Takođe, ako želite da sami kod kuće napravite neku dobru kremu za lice ili telo, evo par saveta ako to učiniti koristeći samo prirodnu kozmetiku.

Prirodna kozmetika – za i protiv

Trebalo bi sumirati sve informacije i zaključiti da li su proizvodi pripremljeni prirodnim putem i pomoću prirodnih sastojaka zaista tako dobri i delotvorni. I takođe, jesu li oni drugi zaista toliko loši? Ukoliko su vam potrebni brzo vidljivi rezultati i efekti – verovatno vam prirodna kozmetika nije najbolje rešenje. Ona brine o vama i vašoj koži dugoročno gledajući.

Mane ovakve kozmetike bi bile miris (na koji se treba navići), zatim kraći rok trajanja i u  nekim slučajevima korišćenje veće količine alkohola i eteričnih ulja zbog čuvanja proizvoda od kvarenja. Cena je ono što može predstavljati problem u nabavci ovakvih proizvoda, ali srećom, postoje razni isprobani recepti koje možete sami napraviti uz malo volje i truda i na taj način uštedeti novac.

Ono što je dobra stvar kada koristite prirodnu kozmetiku jeste da na taj način više brinete o vašem zdravlju jer ona ne sadrži sintetičke boje, mirise, konzervanse, petrolate i sl. Takođe je, kao što smo spomenuli, delotvornija na duge staze.

Na vama je izbor, mi vam predlažemo da isprobate i ovakvu kozmetiku, a zatim sami procenite šta vam odgovara. Danas se sve više spominju i prave upravo ovakvi proizvodi, svest ljudi o prirodi i brizi o sopstvenom zdravlju je porasla i to sigurno nije slučajno.  Ukoliko ste i generalno pobornik zdravog života, zdravo se i hranite, onda je korišćenje prirodne kozmetike logičan nastavak takvog stava i stila života.

U suštini, ono što je najvažnije je da prilikom kupovine i korišćenja ovakve kozmetike, proverite da li poseduju sertifikat i koje sastojke koriste pri pravljenju, da ne biste davali novac ne nešto što se samo naziva prirodnim, a zapravo nije to.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli i razrešili neke nedoumice, što nam je bila želja i cilj, a krajnja odluka je na vama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.