Čuvari nacionalnog blaga: Ovo su najlepše biblioteke na svetu!

biblioteka

Sve biblioteke na svetu imaju jednu svrhu, a to je da očuvaju jedno od najvećih bogatstava civilizacije – knjige.

Biblioteke predstavljaju i mesta na kojima se organizuju sastanci sa drugim ljubiteljima pisane reči, mirne oaze za učenje u toku studija, kao i skrivene kutke za sve one ljude kojima je potreban mir.

Danas digitalizacija preuzima primat na mnogim poljima ljudske delatnosti ali biblioteke prepune najrazličitijih knjiga i dalje opstaju. Čak i ako niste ljubitelj knjiga, teško da možete odoleti impozantnoj arhitekturi i enterijeru ovih velikih zdanja.

Predstavljamo vam 10 najlepših evropskih biblioteka:

1. Trinity College Library: Dublin, Ireland

???????????????????????

Unutrašnjost ove biblioteke (koja je najveća biblioteka u Irskoj) prekrivena je panelima od tamnog drveta. Poznata je i pod nazivom “copyright library” jer dozvoljava umnožavanje i kopiranje delova knjiga koje su štampane na teritoriji Irske – i to bez ikakve novčane nadoknade! Ova biblioteka je “dom” prelepom ilustrovanom rukopisu pod nazivom Book of Kells, koje sadrži četiri gospela pisana na latinskom jeziku, a veruje se da je nastao oko 800. godine nove ere.

2. Bibliotheue Nationale de France: Paris, France

Bibliotheue Nationale de France

Nacionalna biblioteka Francuske proširila je svoju kolekciju u prethodnih nekoliko decenija. Osnovana je 1461. godine. Stara zgrada bibilioteke koja je završena 1868. godine nalazi se u Rue de Richelieu i još uvek je u upotrebi. Iako je u međuvremenu izgubila laskavu titulu najveće biblioteke na svetu, ova biblioteka je i dalje više nego impresivna – u njoj se čuva preko 5.000 grčkih rukopisa.

3. Clementinum National Library: Prague, Czech Republic

Clementinum National Library

Osnovana 1232. godine, biblioteka Clementinum u Pragu je najveći i jedan od najvažnijih istorijskih kompleksa zgrada u starom gradskom jezgru. Biblioteka se prostire na više od dva hektara površine, a nalazi se u neposrednoj blizini Karlovog mosta. Ova prekrasna biblioteka je odličan primer barokne arhitekture jer se nije promenila od dana kada je otvorena 1722. godine. Zidovi su ukrašeni freskama Josef Diebela.

4. Wiblingen Monastery: Ulm-Wiblingen, Germany

Wiblingen Monastery

Biblioteka smeštena u prostorijama bivše Benediktske opatije je odličan razlog za posetu ovog manastira. Konstruisana je u rokoko stilu, ukrašena mnogobrojnim statuama i stubovima različitih boja. Nalazi se u severnom krilu vimblinškog zdanja i odličan je primer barokne arhitekture.

5. Admont Abbey Library: Admont, Austria

Admont Abbey Library

Dekorisana u baroknom stilu koji ostavlja bez daha, ova opatija predstavlja jednu od najstarijih manastirskih bibiloteka na svetu. Zgrada biblioteke nalazi se parku Gesause National Park, u gradu Admont, na obali reke Enns.

6. Bristol Central Library: Bristol, England

Bristol Central Library

Mešavina različitih arhitektonskih stilova čini ovu biblioteku jedinstvenom. Enterijer je uređen u stilu neoklasicizma. Zanimljivo je napomenuti da je biblioteka izgrađena na nizbrdici, zbog čega jedan deo biblioteke ima tri, a drugi deo čak pet spratova!

7. The Library of El Escorial: San Lorenzo de El Escorial, Spain

The Library of El Escorial

Ovu kraljevsku biblioteku osnovao je kralj Philipp II i prostire se na teritoriji El Escorial, na kom se nalaze nekadašnje rezidencije španskih kraljeva. Masivne police za knjige od tamnog drveta i živopisne freske koje prekrivaju tavanicu čine ovu biblioteku zdanjem koje oduzima dah.

8. Mafra Palace Library: Mafra, Portugal

Mafra Palace Library

Smeštena u palati Mafra, ova biblioteka čuva mnoge dragocene i retke knjige. Pod biblioteke prekriven je ružičastim, sivim i belim mermerom, a čitava biblioteka uređena je u rokoko stilu.

9. Sainte-Genevieve Library: Paris, France

Sainte-Genevieve Library

Ova biblioteka nalati se unutar jedne od najstarijih opatija francuske prestonice i predstavlja pravo remek-delo arhitekture. Poslužila je kao inspiracija prilikom izgradnje Bostonke javne biblioteke.

10. The Codrington Library: Oxford, London

The Codrington Library

Akademska biblioteka prepuna zelenih polica i mermernih statua predstavlja omiljeno utočište mnogih studenata. U njoj se čuva oko 185.000 knjiga od čega je jedna trećina starija od 200 godina.

Foto: lifehack.org
Izvor: lifehack.org
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.