Čudo tehnologije: James je polukiborg sa bioničkom rukom!

James pokazuje svoju bioničku ruku (foto: BBC)
James pokazuje svoju bioničku ruku (foto: BBC)

Kada je biološki istraživač James Young pao pod šine voza u Londonu 2012. godine, plašio se najgoreg – leva noga mu je bila ozbiljno povređena, a lekari su kasnije morali da mu amputiraju i levu ruku kako bi mu spasili život.

Danas, četiri godine kasnije, on ima sasvim drugačiji pogled na život zahvaljujući prostetičkoj ruci futurističkog izgleda. Nesvakidašnji uređaj, vredan 90.000 dolara, je ostvarenje sna ovom zaljubljeniku u tehniku, jer poseduje brojna tehnička svojstva uz svakako zanimljiv izgled.

U ruci se nalazi čak i dron za snimanje (foto: BBC)
U ruci se nalazi čak i dron za snimanje (foto: BBC)

Dizajnirala ga je specijalno za Jamesa Sophie de Oliviera Barata iz Alternative Lim Project-a, a ako ste strastveni gejmer, možda vam i deluje poznato. James, koji je i sam zaljubljenik u video igrice, je dizajn delimično bazirao na bioničkoj ruci iz igre Metal Gear Solid V. Zajedno sa grupom inžinjera, robotičara i dizajnera, Barata je prošle godine napravila ruku za Jamesa na kojoj bi mu pozavideli i likovi iz igrice.

(foto: Instagram)
(foto: Instagram)

Na zglobu ruke je pametni sat, prsti su pokretljivi, a takođe služe i kao punjač za mobilni zahvaljujući USB ulazu, dok se u panelu na spoljnom delu ramena nalazi dron. Pravi dron koji može da leti. Zaista impresivno.

James putuje sa sigurno vezanom rukom (foto: Instagram)
James putuje sa sigurno vezanom rukom (foto: Instagram)

Ruka se lako stavlja na rame i svetli različitim bojama, a pokreće je James komandama koje šalje mišićima ramena, mada se i dalje navikava da koristi samo bioničku ruku, bez pomoći druge ruke. Kako bi mogao nesmetano da odvojeno koristi obe ruke, James trenutno sakuplja novac za operaciju koja se naziva oseointegracija, a kojom će njegova protetička ruka biti zakačena direktno za kost pomoću titanijuma.

Pogledajte kako James upravlja svojom futurističkom rukom.

Izvor: Iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.