Čokoladna maska za lice

Lekovita maska za lice od čokolade (Foto: Ana Savić)
Lekovita maska za lice od čokolade (Foto: Ana Savić)

Čokolada je omiljena poslastica mnogih ljudi. Pored primamljivog ukusa, čokolada ima i mnoga propratna svojstva kao što je poboljšanje raspoloženja. Ali mnogima ne bi palo na pamet da čokoladu mogu da iskoriste i za pravljenje maske za lice koja je odlična za hidriranje, podizanje, podmlađivanje i toniranje vašeg lica.

Potrebni sastojci za masku od čokolade

  • 1 i po kašičica kozmetičke gline (može i pirinčano brašno)
  • 1 kašičica nezaslađenog kakao praha
  • 1 kašika meda
  • 5 kapi limunovog soka
  • 1 kašičica vode ili isti iznos roze vodice sa mirisom ruže (koju možete naći u apotekama)
  • 2 kapi ulja kajsije
  • 2 kapi ulja od dinje ili 4 kapi ulja od jojobe ili kokosovog ulja

Priprema čokoladne maske za lice

Sve sastojke je najbolje dodavati postepeno. Prvo umešajte one suve, pa sve tečne. Vodu i ulje dodajte kap po kap, dok neprestano mešate. Tako ćete izbeći grudvice, ali i znati tačno koliko treba dodati, da bi smesa bila dovoljno kremasta.

Maska treba da bude takve konzistencije da bi mogla lako da se nanosi na lice. Ako se kojim slučajem desi da ipak dodamo u masku previše tečnosti i ona izgleda previše vodenasto onda je bolje ili dodati malo gline ili malo pirinčanog brašna ili kukuruznog skroba. Ovim ćete odlično zgusnuti smesu, ali i u preparat uneti još hranljivih sastojaka. Sve vrste brašna mogu biti sastojak maski za lice ili bilo kojih drugih prirodnih preparata. Uvek možete količinu onih kupovnih (glina ili slično) zameniti sa ovim domaćim koje sigurno imate u vašoj kuhinji.

Namažite čokoladnu masku na lice i uživajte!
Namažite čokoladnu masku na lice i uživajte! (Foto: sortofhomemade.com)

Lekovita moć ove maske je fenomenalna zbog kakaa, meda, dok će ulje od marelica samo ulepšati boju gline. Eterična ulja dinje i limunov sok se dodaju u maske jer utiču na bolje pročišćavanje kože. Zapravo jedno od svojstava dinje je odlično za kontrolu zaštite lica od raznih infekcija ili čak uboda insekata. Ako slučajno nemate navedena ulja uvek možete koristiti ulje jojobe ili kokosovo ulje, oni su pogodni za masnu kožu.

Masku držite na licu oko 5 minuta, a zatim je isperite vodom. Osvežite vaše lice ovim divnim prirodnim sastojcima i uživajte u njihovom kombinovanju.

Autor: Ana Savić
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.