Svi znamo da je citrusno voće fenomenalno za naše zdravlje – puno je C vitamina, vlakana i neophodnih minerala za naš organizam.

Najviše blagotvornih materija ovog voća unećete jedući ga u svežem obliku, koristeći ga u kuvanju ili praveći od njega sveži sok, koji će biti savršen početak vašeg dana.

Prosečna preporučena količina vitamina C za ljudski organizam je 90 miligrama dnevno za muškarca i oko 75 miligrama za ženu. Svakako možete unositi i više od ovoga, jer se C vitamin ne taloži u organizmu, ali se preko 2000 mg ne preporučuje.

Dakle, koje citrusno voće ima najviše vitamina C u sebi?

Odgovor je…

POMORANDŽA

pomorandze
Pomorandže (foto: Caitlin Regan/Flickr.com)

Jedna pomorandža srednje veličine sadrži oko 70 mg vitamina C. Sveže ceđeni sok od pomorandže je najbolji način da unesete ovaj neophodni vitamin u vaš organizam, jer se tu nalazi u najvećoj količini, koncentrisano, i do 125 mg, ako oduzmemo pulpu i ostatke koji ne sadrže vitamin C.

GREJPFRUT

grejp
Grejp (foto: isox4/Flickr.com)

Ova voćka oporog, ali interesantnog ukusa nalazi se na drugom mestu kada je u pitanju bogatstvo u vitaminu C. Jedan grejp ima 80 mg vitamina C, dok čaša soka može sadržati i do 90 mg. Ukoliko ne volite njegov karakteristični ukus, dodajte mrvicu šećera i ublažićete gorčinu.

LIMUN I LIMETA

limun i limeta
Limun i limeta (foto: John Robinson/Flickr.com)

Iako tek na trećem mestu, ne smemo zanemariti važnosti ova dva citrusa. Deo su mnogih pića i jela, tako da nećete imati problem da ih uključite u svoju ishranu i tako povaćate unos vitamina C. Sok od pola limuna bilo da ga dodajete vodi, soku ili jelu doneće vam dodatnih 4 miligrama, odnosno 2,5 miligrama vitamina C ako je u pitanju limeta.

savetplus

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.