Čia semenke – za mršavljenje, zdravlje i lepotu!

Chia-seeds-1

Čija semenke su bile vekovima uključene u ishranu Maja i Asteka. Danas, one privlače pažnju mnogih zbog svojih prednosti u očuvanju zdravlja i brojnih mogućnosti korišćenja u kuhinji. Čija semenke su bogati izvor hranljivih materija i antioksidanata. Zbog svih korisnih strana  ove biljke, trebalo bi da [tweetherder]u svoju svakodnevnu ishranu uključite čija semenke, a ovo su razlozi zašto.[/tweetherder]

1. Omega 3 kiseline

Čija semenke su bogate polinezasićenim mastima, naročito omega 3 masnim kiselinama. U njihovom sastavu je čak 60 procenata omega 3, što ih čini jednim od najbogatijih izvora ovih masnih kiselina, naročito alfa-linoleinske kiseline. Omega 3 iz čija semenki pomažu u smanjenju upala, povećavaju kongitivne funkcije organizma i smanjuju povišeni holesterol.

2. Vlakna

Vlakna su povezana sa smanjenjem upala, snižavanjem holesterola i regulacijom probavnog sistema. Čija semenke su odličan izvor vlakana, i u samo dve supene kašike ih ima čak 10 grama, a to je trećina preporučenog dnevnog unosa.

3. Antioksidanti

Čija semenke su bogate antioksidantima koji štite organizam od slobodnih radikala, starenja i kancera. Visok nivo antioskidanata u njima takođe utiče i na njihov dugačak vek trajanja, te se mogu čuvati na polici i do dve godine.

4. Minerali

Dve supene kašike čija semenki sadrže 18 procenata preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, 35 procenata fosfora, 24 procenata magnezijuma i oko 50 procenata mangana. Svi ovi minerali u velikoj meri utiču na prevenciju hipertenzije i održavanju telesne težine, i što je najvažnije, daju energiju organizmu.

5. Sitost

Čija semenke vam pružaju osećaj sitosti i smanjiće želju za hranom između obroka. Kombinacija proteina, vlakana i njihovo pretvaranje u žele kada dođu u dodir sa tečnošću doprinose da se njihovom upotrebom smanji osećaj gladi.

6. Bez glutena su

Čija semenke ne sadrže gluten niti slad. Zato se slobodno mogu koristiti u svim bezgluteinskim dijetama.

7. Zamenjuju jaja

Spoljašnji omotač čija semenki nabubri kada dođe u dodir sa tešnošću i pretvara se u gel. One se zato mogu koristiti i kao zamena za jaja kod snižavanja holesterola i povećanja nutritivnih vrednosti hrane, naročito kod pečenja. Da bi dobili zamenu za jaja, pomešajte jednu kašiku čija semenki sa tri kašike vode i ostavite da odstoji 15 minuta.

8. Telo ih cele vari

Za razliku od lanenog semena, koje je takođe bogato omega 3 kiselinama, vlaknima i mineralima, čija semenke se ne moraju prethodno samleti da bi se koristile u ishrani ili kao odlična zamena za jaja.

9. Dislipidemija

Nedavno istraživanje, objavljeno u Britanskom magazinu za ishranu, pokazuje da čija semenke, kao izvor masti u ishrani smanjuje broj triglicerida i nivo holesterola, a povećava HDL, odnosno takozvani ‘dobri holesterol’.

10. Regulacija šećera u krvi

Čija semenke igraju važnu ulogu u regulisanju nivoa insulina u organizmu, i mogu smanjiti abnormalno visok novo insulina u krvi.

Izvor: Healthyeating.sfgate.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.