Ceđeni sok od voća i povrća – prirodni energetski stimulans

Voće (foto: Sean Winters/Flickr.com)

Opšte je poznato da kuvanjem povrća i voća mnogo gubimo na kvalitetu krajnjeg prozvoda i ne uživamo u svim dobrobitima koje ove namirnice donose. Jedno od rešenja kako prevazići ovaj problem i uzeti najbolje od prirode je pravljenje sokova od ovih namirnica, koje je danas zahvaljujući najsavremenijim sokovnicima brže, jednostavnije i efikasnije nego ranije.

Fitnes stručnjaci često naglašavaju da sveži prirodni sokovi, a naročito oni od povrća, mogu da nam pomognu da u život vratimo energiju i da postignemo svoje optimalno zdravlje.

Dobrobiti ceđenja voća i povrća

1. Na ovaj način svi nutrijenti iz voća i povrća će završiti u vašem organizmu.

2. Ceđenjem ćete uneti mnogo veću količinu voća i povrća nego što biste mogli da pojedete.

3. Počećete da jedete ili tačnije pijete određene prirodne namirnice koje možda do sada niste. U soku će vam biti ukusnije!

Sok od voća i povrća nije ceo obrok

Ceđeni sok od voća i povrća je idealna užina, ali ga ipak ne treba smatrati zamenom za ceo obrok. Oni sadrže male količine proteina i masti, zato taj deo u ukupnom dnevnom unosu namirnica ne treba nikako zanemariti. Ono što se takođe zamera prirodnim sokovima je to da se dobar deo vlakna izgubi ceđenjem, pa zato neki smatraju da je blendiranje bolje rešenje.

Kako god, sok je savršen međuobrok, a možemo smatrati celokupnim obrokom samo ako se nalazite na nekom programu detoksikacije, koji je detaljno propisan od strane stručnog lica.

Voće i povrće spremno za sok! (foto: Ali Karimian/Flickr.com)

Slušajte svoje telo

Neće vam se svi eksperimenti koje isrobavate dopasti, zato krenite od voća i povrća koje volite da jedete inače. Mnoge stvari vam se neće svideti u obliku soka, možda će na primer sok od kupusa ili kelja ipak biti “preveliki zalogaj” za vas. Slušajte šta vam kaže stomak i pravite one kombinacije koje vam prijaju.

Mini vodič za početnike

Ovo su ključni i osnovni koraci ako ste se odlučili da svako jutro pravite svoj sok:

1. Izaberite kvaliteno voće i povrće, po mogućstvu ono koje je neprskano i organsko.

01-SAVET2. Pronađite proverene recepte i krenite sa njima. Tek kada njih savladate, eksperimentišite sa svojim kombinacijama, tad ćete već znati šta sa čim ide.

3. Ne zaboravite dodatke, kako što su začini, začinsko bilje ili druge namirnice koje će soku dati bolji ukus (cimet, đumbir, med…)

4. Ceđeni sok je najbolje popiti odmah po ceđenju, a ako želite da ga pijete kasnije sačuvajte ga u hermetčki zavorenoj staklenoj tegli u frižideru (neki tvrde da se nutritijenti gube što sok duže stoji).

5. Svoj sokovnik najbolje operite odmah. Ukoliko imate sokovnik novije generacije kao što je ovaj na slici iznad, taj posao će vam oduzeti svega desetak minuta.

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.