Pranje kose svakog dana nije nimalo zdrao (foto: cchairextensions.com)
Pranje kose svakog dana nije nimalo zdrao (foto: cchairextensions.com)

Mnogi ljudi kosu peru svakog dana. Ali šampon kakav danas koristimo je relativno nova stvar koja može vašoj kosi učiniti više štete nego koristi. Ne treba, svakako, da se potpuno odreknete pranja kose, već da samo pažljivo pročitate šta stoji na etiketi jer ponekad vaš omiljeni šampon sa mirisom kokosa može da sadrži neke supstance koje ne prijaju nimalo vašim vlasima.

Zašto je bitno čime peremo kosu?

Zbog toga što naše telo absorbuje većinu supstanci koje se nalaze u šamponu. “Koren kose je prvo mesto na koži kroz koje prolazi šampon, a kada kroz krvne sudove i pore prodru sastojci iz šampona može doći do ozbiljnih komplikacija”, upozorava doktorka Sophia Kogan, dermatolog. Ovo su mogući zdravstveni problemi koji mogu nastati upotrebom šampona.

Parabeni izazivaju rak

Parabene ne nalazimo samo u šamponu, već i u skoro svim kozmetičkim sredstvima, poput šminke, losiona i preparata za brijanje. Osim što iritiraju kožu, utiču i na balans hormona u telu. Parabeni takođe dovode do oštećenja reproduktivnih organa i uništenja tkiva, a u istraživanju sprovedenom na 40 žena koje su se podvrgle masektomiji nakon raka dojke, pronađen je paraben u 99% uzoraka. Iako možda ne izazivaju rak dojke, naučnici već 20 godina dovode parabene u direktnu vezu sa ovom opakom bolešću.

Obratite pažnju na sastojke navedene na deklaraciji đampona kako bi izbegli štetne posledice po svoje zdravlje (foto: beautyhigh)
Obratite pažnju na sastojke navedene na deklaraciji đampona kako bi izbegli štetne posledice po svoje zdravlje (foto: beautyhigh)

Natrijum-lauril sulfan može oštetiti vaš DNK

Ovaj sulfat je sintetički deterdžet koji se šamponu dodaje ne bi li se stvorila bogata pena koja daje osećaj da vaš šampon efikasno pere kosu. Istina je da vam pena uopšte nije potreba kod pranja kose. “Ove hemikalije koje se dodaju šamponima stvaraju mehuriće i pod utiskom smo da što je pena pogatija, šampon je kvalitetniji i bolje pere. A to nije istina. Sulfati upijaju masnoću sa temena, koja ima svoju fumkicu na glavi, i kada vaš organizam oseti da mu nedostaje masnoće, kreće u njenu masovnu proizvodnju”, kaže doktorka Kogan. Parabeni i sulfati u u većini evropskih zemalja zabranjeni jer utiču i na promene DNK.

Miris nije pravi kao što piše na pakovanju

Miris koji osećate u šamponu svakako nije prirodan, več najčešće dolazi  petrohemijskom preradom. Ftalati od kojih potiče mirišljavost šampona utiču veoma negativno na rast i razvoj dece, naročito beba u stomaku kod majki koje su imale povećan nivo u organizmu. Takođe su povezani i sa reproduktivnim problemima, naročito kod muškaraca i problema sa astmom.

Ako ste pomislili da se zbog zdravlja potpuno odreknete pranja kose šamponom, ne morate to da činite. Dovoljno je samo da dobro pročitate sastojke u šamponu koji pišu na deklaraciji. Takođe, nemoguće je izbeći sve toksine i štetne materije u potpunosti, jer ih osim u šamponima ima i u sredstvima za stilizovanje i negu kose.

Izvor: Thrillist.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.