Brojite zalogaje, a ne kalorije i izgubićete višak kilograma!

Zabeležite koliko zalogaja dnevno pojedete i brzo ćete smanjiti količinu unosa hrane (foto: skinnymom.com)
Zabeležite koliko zalogaja dnevno pojedete i brzo ćete smanjiti količinu unosa hrane (foto: skinnymom.com)

Brojanje kalorija je uglavnom efikasan način da izgubite višak kilograma, ali je takođe mukotrpan i zamoran zadatak. Jer ko tačno zna koliko kalorija ima u preostaloj vegeterijanskoj lazanji u frižideru?

Sličan, ali mnogo efikasniji način je brojanje zalogaja!

Kada pratite koliko zalogaja pojedete svakoga dana, moći ćete da smanjite unos kalorija uz vrlo malo napora, pokazuje najnovije istraživanje Odeljenja za zdravstvene studije na Univerzitetu Brigham Young.

Ako želite da probate ovaj metod, najpre zabeležite koliko puta sažvaćete ili progutate određenu hranu (sem vode) svakodnevno u periodu od sedam dana. Učesnici u istraživanju kažu da im je posle izvesnog vremena ovo brojanje prešlo u naviku i da nisu ni primećivali da to rade. Nakon što dobijete polazne informacije, pokušajte da smanjite unos zalogaja za 20% (ali to ne znači da od iste količinu hrane uzimati veće zalogaje). Čak i ako sebi ne postavite određeni cilj, studija pokazuje da samo to što ste svesni tačne količine hrane koju pojedete, vodi smanjenju njenog unosa. A to vodi manjem obimu struka.

Izvor: Purewow.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.