Ipak se sve vraća zajednici...
Ipak se sve vraća zajednici…

Vreme bajki je prošlo. Više ne čekamo da naletimo na princa na belom konju dok nevino šetamo začaranom šumom. Umesto toga, potpuno samosvesno se gubimo u šumi piksela i internet dejting sajtova na kojima pokušavamo da pronađemo nekoga ko će nam pružiti makar jedno ugodno veče. Međutim, statistika kaže da se “i onda su živeli srećno do kraja života” polako vraća u modu jer su se besomučni dejtovi pokazali kao neispunjavajući i stvorili od nas prazne, isfrustrirane osobe.

Poslednje istraživanje je pokazalo da bi čak jedna od pet singl osoba radije započela vezu (čak i sa nekim je seksualno ne privlači) nego što bi otišla na tzv. seks dejt sa izuzetno privlačnom osobom ukoliko zna da se nakon toga neće ponovo sresti. Neverovatnih 89% ispitanika i dalje veruje da je moguće da brak opstane do kraja života.

To su sjajne vesti i to iz mnogo razloga. Da li znaš da je mnogo zdravije biti u braku nego samac? Da, da, zdravije. Pre svega, u pitanju je manjak stresa koji je uzrokovan kombinacijom faktora kao što su socijalna i emocionalna zaštita i sigurnost. Snižen nivo stresa eksponencionalno smanjuje mogućnost da obolimo od mnogih psihosomatskih poremećaja.

Osim toga, pored partnera možemo mnogo laše usvojiti neke zdrave navike, kao što su promene u ishrani ili otpočinjanje vežbanja. Ukoliko jedna strana zakaže tu je druga da podrži i vrati poljuljani entuzijazam.

Isto tako se i većina drugih životnih situacija mnogo bolje prevazilazi uz osobu koja je ostala uz nas kroz mnoge teške periode. Sledeći put kada nevolja zakuca na vrata sve ćemo prebroditi mnogo lakše jer ćemo uvek imati u svesti da postoji barem jedno rame na koje možemo da spustimo glavu.

Možda, na kraju krajeva, i nije toliko loše što živimo u vremenu u kom se moral prodaje za 5 minuta slave, a neke pogrešne vrednosti veličaju kao znak uspeha. Hipokrizija koja je dostigla svoje krajnje granice nas je zauzvrat naterala da shvatimo šta ne želimo da postanemo i polako nas vraća okrilju sigurnosti, ljubavi i porodičnog doma.

Izvor: Shape.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.