Anksiozni ste? Evo kako da umirite svoj um!

Ne gubite razum - za svaki problem postoji rešenje (foto: beingabusinesscelebrity)
Ne gubite razum – za svaki problem postoji rešenje (foto: beingabusinesscelebrity)

Anksiozne misli nekada mogu preokupirati vaš um i preuzeti kontrolu nad vašim životom. Anksioznost često dovodi do preteranog analiziranja situacije, što vas čini još anksioznijima, što vas OPET navodi na još analiziranja. Kako da izađete iz ovog začaranog kruga? Potiskivanje teskobnih misli nije rešenje – one će posle nekog vremena ponovo “izbiti” na površinu, intenzivnije nego ikada.

Predstavljamo vam 9 efikasnih strategija koje će vam pomoći da se izborite sa anksioznošći i umirite svoj um!

1. Isprobajte tehniku “kognitivnog distanciranja”

Posmatraje svoje anksiozne misli kao pretpostavke, a ne kao činjenice. Vaš um pokušava da vas zaštiti od mogućih neprilika, tako što se trudi da predvidi “šta bi sve moglo da se desi”. Međutim, to što bi nešto MOGLO da se desi – ne znači da će se zaista i desiti. Koliko su šanse za negativan ishod trenutne situacije? Koji “scenario” vam se čini najverovatnijim?

2. Isprobajte tehniku “kognitivne difuzije”

Ne dozvolite svojim mislima da vas preplave i da izgubite kontrolu nad njima. Svoje misli posmatrajte kao podatke koje neprestano plove kroz vaš um. One nisu objektivne. Naši umovi su hipersenzitvni kada se nađemo u potencijalno opasnoj situaciji. Neke od vaših misli mogu biti “automatski generisane” od strane vašeg uma. Vi odlučujete da li ćete te misli prihvatiti ili odbaciti.

3. Vežbajte svesnost

Naučite da kritički posmatrate svoje misli, umesto da ih automatski prihvatate. Koje misli vas privlače, a koje čine da poželite da pobegnete “glavom bez obzira”? Pronađite način da proučavate svoje misli, a da ne reagujete na njih.

4. Fokusirajte se na direktno iskustvo

Vaš um može “izmišljati” priče o tome ko ste i šta ste, ali o tome koliko ste sigurni, sposobni i dopadljivi drugima. Te priče ne moraju biti istinite. Nekada je um zatrovan lošim iskustvima. Kakvo je vaše iskustvo u sadašnjem trenutku? Da li se nešto dešava ili će se tek desiti? Svatićete da to nisu dve iste stvari, iako vas vaš um može dovesti u zabludu.

5. “Beležite” svoje misli

Odredite “tip” misli koje vas muče i “obeležite” ih, umesto da obraćate pažnju na njihov sadržaj. Proučavajte svoje misli, a kada god uočite procenjinjavanje situacije (šta može poći po zlu), tu misao obeležite kao procenu. Ako primetite da se oko nečega često brinete, tu misao obeležite kao Brigu. Ako kritikujete svoje postupke, obeležite ih kao Kritiku. Obeležavajući misli, vi ćete prestati da se opterećujete njihovim bukvalnim sadržajem i postaćete svesniji mentalnih procesa koji se odvijaju u vama.

6. Ostanite u sadašnjem trenutku

Da li vaš um sve češće “beži” u prošlost? Ako se nešto loše desilo u prošlosti, to ne znači da će se isti scenario ponoviti danas. Zapitajte se da li su se u međuvremenu promenile životne okolnosti, koliko ste se vi promenili i u kolikoj meri ste poboljšali svoju sposobnost da se nosite sa problemima.

7. Proširite svoj pogled na situaciju

Da li se previše usko fokusirate na preteće aspekte u datoj situaciji, umesto da “sagledate kompletnu sliku”? Anksioznost tera naš um da se fokusira na pretnje i strahove, umesto da situaciju sagleda u širem kontekstu. Da li je ova situacija jednako važna koliko vas vaš um uverava da jeste? Da li će vam ishod ove situacije biti važan za pet ili deset godina? Ako je vaš odgovor “ne” – opustite se!

8. Pokrenite se!

Ako samo brinete zbog onoga što bi moglo da se desi, a ne preduzimate ništa kako biste sprečili negativan ishod situacije – u pravom ste problemu! Ako je vaš um “paralisan” pokušajte da se pokrenete ili svoju pažnju posvetite zabavnim aktivnostima. Kada nakon “luftiranja” ponovo sednete da razmislite o svom problemu – sagledaćete ga iz potpuno nove perspektive!

9. Procenite da li vam je određena misao korisna

Čak iako je neka misao utemeljena na činjenicama, to ne znači da je ona i korisna i samim tim nije vredna vaše pažnje. Ako konkurišete za neki posao, a na razgovor je pozvano još 9 ljudi, šanse da dobijete taj posao su 1 prema 10. Iako je ovakav način razmišljanja realan, može vas nepotrebno demotivisati, a možda i naterati da odustanete! Fokusirajte se na korisne misli, a ostale jednostavno – ignorišite!

Izvor: psychologytoday.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.