Za uspešnu trudnoću veoma su bitne navike oba partnera pre začeća (foto: parenting-buzz.com)
Za uspešnu trudnoću veoma su bitne navike oba partnera pre začeća (foto: parenting-buzz.com)

Parovi koji žele da postanu roditelji bi trebalo da izbegavaju kofein jer on povećava rizik od pobačaja, pokazuje najnovije istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje u Americi.

Žene koje su pre trudnoće pile više od dve šolje kafe dnevno (ili druga pića koje sadrže kofein), imaju 74% veće šanse da dožive pobačaj.

Ali unos kofeina kod žena nije jedini faktor rizične trudnoće. Čak i parovi u kojima je muškarac pio dve šoljice kafe imaju 73% veće šanse za pobačaj, pokazuje studija. “Unos kofeina kod muškaraca pre trudnoće partnerke u direktnoj je vezi sa gubitkom ploda”, kaže Germaine Buck Loius, autor istraživanja, koje je obuhvatilo 501 par. Parovi su svakodnevno vodili dnevnik u koji su beležili svoje navike, poput ispijanja kafe, pušenja, unosa alkohola. Od 344 parova koji su zatrudneli, 98 njih je doživelo pobačaj. Istraživanje je pokazalo da žene starije od 35 godina imaju dvostruko veći rizik od pobačaja tokom trudnoće od žena mlađih od 35 godina.

I pre, ali u u tronoći morate ograničiti unos kofeina (foto: thedailymeal.com)
I pre, ali u u tronoći morate ograničiti unos kofeina (foto: thedailymeal.com)

Istraživači su takođe otkrili da su žene koje su pre i tokom trudnoće svakodnevno unosile multivitamine, imale 55% manje šanse da dožive pobačaj.

Ovaj efekat vitamina dolazi od folne kiseline i vitamina B6 koji se nalaze u njima, a koji održavaju plod i štite ga od pobačaja.

Ipak, iako je veza između unosa kofeina i pobačaja otkrivena u ovoj studiji, uzrok i efekat nisu dokazani u potpunosti. Naučnici dodaju da zamena obične kafe za onu bez kofeina takođe nije bezbedna, mada nisu sproveli opsežnija ispitivanja napitaka bez kofeina.

Parovima koji žele da zatrudne naučnici koji su sproveli ovo opsežno istraživanje savetuju  da količinu napitaka koji sadrže kofein smanje i da žene svakodnevno unose što više multivitamina pre i za vreme trudnoće kako bi smanjili rizik od pobačaja.

Izvor: Huffingtonpost.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.