Akademija ženskog liderstva: Ravnopravne u odlučivanju

jednakost-polova
Muškarci i žene, ipak, nisu ravnopravni (foto: womenhighlights.com)

Akademija ženskog liderstva je pokrenula inicijativu za veće učešće žena u odlučivanju.

U inicijativi se traži od političkih stranaka, koalicija i grupa građana koje učestvuju na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji 2016. godine da poštuju principe rodne ravnopravnosti i da, nakon izbora, prilikom formiranja institucija, izaberu najmanje 30 odsto žena na funkcije u izvršnoj vlasti: u Vladi Republike Srbije, Pokrajinskoj vladi, gradskim i opštinskim većima i na mestima gradonačelnika i predsednika opština.

Iako je Srbija postigla napredak u pogledu učešću i zastupljenosti žena u javnom i političkom životu, pre svega u Narodnoj skupštini i skupštinama opština i gradova, situacija je daleko od potrebne.

remoteImage

Danas u Vladi Republike Srbije ima četiri žene (21%), u Pokrajinskoj vladi samo dve (16,2%), a manje od 5% lokalnih samouprava za gradonačelnicu ili predsednicu opštine ima ženu. U opštinskim i gradskim većima ima samo 16% žena, a u 23 opštine/grada nema nijedne žene u opštinskom/gradskom veću.

remoteImage (1)

Srbija je zemlja u kojoj muškarci i žene nisu ravnopravni i u kojoj su su žene izložene diskriminaciji i nasilju: od 10 nepismenih ljudi, osam su žene. Tek svaka treća odrasla žena je zaposlena. Više od 1/3 žena imalo je iskustvo nasilja u poslednjih godinu dana.

Za posao istih karakteristika, žene su 11 odsto manje plaćene. Neravnopravnost u našem društvu se ne može otkloniti bez većeg učešća žena u odlučivanju.

Podšku inicijativi možete dati ovde.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.