(foto: Favim)

Kada su međuljudski odnosi u pitanju, a naročito veze, ne postoji univerzalno uputstvo koje treba pratiti.

Niko ne može da vam pomogne ako treba da birate da budete u vezi, sami, da budete žrtva ili da jednostavno budete srećni. Jedino vi možete da odlučite da li treba da okončate vezu ili se pak vredi boriti za nju. Međutim, postoje neki znakovi koji jasno govore da je vaša veza osuđena na neuspeh. Ako se prepoznate u bilo kom, bolje raskinite što pre.

Nesrećni ste

Ako se često osećate nesrećno, neprijatno ili pod pritiskom, to je prvi i najvažniji znak da treba ste u destruktivnoj vezi koja ne vodi nikud. Budite iskreni prema sebi i priznajte da ste u “toksičnoj” vezi. Pokušajte da utvrdite zbog čega ostajete u takvoj vezi, npr. da li se bojite samoće ili želite da finansijski i emotivno zavisite od nekog.

Partner vas sputava

Kada ste sa pravom osobom, ne morate da se pretvarate, možete biti svoji i takvi kakvi jeste. Možete biti i šašavi i trapavi, a da se ne osećate krivim zbog toga. Ako u vezi često morate da se pretvarate, nemoate mogućnost a budete svoji i jedinstveni, što sprečava svakako i da se vaša veza razvija.

Partner vas neprestano proverava

Ako vas partner uhodi, prisluškuje vaše razgovore, prati aktivnosti na društvenim mrežama i zahteva da sve delite sa njim, čuvajte se. Takve osobe se samo pretvaraju da su brižne, a zapravo žele da vas u potpunosti kontrolišu i okupiraju vaš lični prostor. Ovakvo ponašanje nije normalno.

Živite u izolaciji

Ako vas partner odvaja od porodice, prijatelja, zabranjuje da koristite mobilni telefon, auto, pa čak i da pronađete posao, to je znak za uzbunu. Ovakvo ponašanje vodi do psihološke i finansijske zavisnosti od partnera i u vezama je apsolutno neprihvatljivo.

Vaš partner je previše ljubomoran

Ako vam partner pravi scene u javnosti, kontroliše vaše pozive, poruke, korišćenje društvenih mreža, onda ste u vezi sa previše posesivnim i ljubomornim manipulatorom. Morate shvatiti da ovakvo ponašanje nije znak ljubavi, već vrsta psihičkog zlostavljanja koju ne smete ignorisati.

Potcenjuje vas i vaša dostignuća

Vreme je da odete ako često čujete od partnera da ste savim obični i da vaša postignuća ništa ne znače. Takvi će pokušati da vas ubede da vas niko nikada neće ceniti, a što je najgore od svega, vremenom ćete zaista početi da verujete u ovo. U ovakvim situacijama niste vi ti kojima je potrebna pomoć, već vaš partner. On pokušava da podigne svoje nisko samopoštovanje tako što će vas poniziti.

Različiti planovi za budućnost

Uzajamno razumevanje, osećaj sigurnosti i dugoročni planovi za budućnost osnovne su odlike funkcionalne veze. U lošim vezama nemate čak ni kratkoročne zajedničke planove i pokušavate da nađete izgovor zašto ste zapravo zajedno. Ako nikada ne razgovarate ili čak ne razmišljate o budućnosti, ovo je siguran znak da vaša veza ne vodi nikud.

Partner vas krivi za sve

Šta god da se dešava u vezi, patner svaljuje svu krivicu na vas. Zbog toga stalno morate da se pravate, iako ni za šta niste krivi. Ovakva osoba ne želi da preduzme odgovornost ni za šta i učiniće sve da se vi osećate krivo kako bi postigla svoj cilj.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.