Zamislite, bar na trenutak, da imate svo slobodno vreme ovog sveta, pasoš i dovoljno novca za put iz snova. Gde biste otputovali? U Pariz? Rim? London? Sve su ovo dobro poznate turističke destinacije koje svake godine posete milioni turista. A šta je sa onim manje poznatim državama i gradovima, koje ćete retko videti u katalozima turističkih agencija?

Jennifer Houston, kolumnistkinja sajta Womaniteli, sastavila je listu najpotcenjenijih turističkih destinacija – gradova i država koji imaju mnogo toga da ponude turistima, iako bi većina potencijalnih posetilaca imala poteškoća da ih pronađe na karti sveta. Na ovoj listi se našla i Srbija, a kojih još 7 destinacija preporučuje Jennifer, saznajte u nastavku teksta.

1. Srbija

Serbia

[tweetherder]Ako ste ljubitelji mirnih zimovališta i ski – centara, poseta Srbiji se mora naći na vašoj listi prioriteta[/tweetherder]. S druge strane, Beograd, prestonica Srbije, može vam pružiti iskustva koja ćete pamtiti celog života i jednog dana prepričavati svojim potomcima. Možete provesti dane učeći o bogatoj istoriji ovog grada, posećujući fascinantne muzeje, srednjovekovne manastire, stare crkve, a zatim satima obilaziti Kalemegdansku tvrđavu, šetati uz reke Savu i Dunav…

2. Luksemburg

Luxembourg

U Luksemburgu postoji preko sto zamaka i dvoraca, a svaki od njih će vas ostaviti bez daha. Među njima su najpoznatiji Bourscheid, Clemency, Clervaux i Larochette koji su otovreni za turističke posete. Jedan od njegovih najvećih turističkih centara je Vianden, u kom se nalazi muzej Victora Hugoa, gde možete videti originalne rukopise i crteže, kao i kuću poznatog francuskog autora. U nacionalnom parku Upper Sûre se možete ludo zabaviti i isprobati neke od popularnih sportova na vodi ili se počastiti spa – tretmanima u Mondorf-les-Bainsu.

3. Lihtenštajn

Liechtenstein1

Ova kontinentalna kneževina graniči se sa Austrijom i Švajcarskom. Uprkos svojoj maloj površini, Lihtenštajn ima bogatu istoriju. Iako se ne graniči sa Nemačkom, većina stanovnika govori nemački jezik, tako da bi bilo poželjno da naučite bar nekoliko neophodnih fraza na ovom jeziku. Ovo je sjajna destinacija za sve ljubitelje zimskih sportova, naročito skijanja. Najpoznatiji skijaški centri su Malbun i Steg, a ako poželite da se odmorite od skijanja možete posetiti muzej posvećen zimskim sportovima koji poseduje neverovatnu kolekciju eksponata. Među najpoznatijim muzejima ove kneževine su i  Muzej lepih umetnosti i Muzej poštanskih markica.

4. Bosna i Hercegovina

Bosnia-and-Herzegovina

Istorija ove balkanske države je jako kompleksna, jer su se na njenoj teritoriji vekovima “preplitale” različite kulture i religije. Ova turistička destinacija je idealna za ljubitelje netaknute prirode, budući da je bogata prelepim zelenim pejzažima i šumama. Poseta glavnom gradu, Sarajevu, će vam sigurno ostati u lepom sećanju. Dobra vest za sve turiste je i to što je boravak u ovoj državi relativno jeftin, tako da nećete morati da pazite na svaki evro.

5. Belorusija

Belarus

Jennifer tvrdi da je Belorusija jedna od najpotcenjenijih turističkih destinacija, kao i da većina ljudi u njenom okruženju nikada nije ni čula za nju. Na ovu kolumnistkinju ja najveći utisak ostavio Minsk, glavni grad Belorusije, koji je bogat prelepim bulevarima i zelenim parkovima. Belorusija ima bogato istorijsko i kulturološko nasleđe, sva hrana je izuzetnog kvaliteta a njeni stanovnici su gostoprimljivi i prijateljski nastrojeni.

6. Albanija

Albania

Albanija je poznata po brojnim arheološkim nalazištima, bogatoj kulturi, prelepim plažama i očuvanoj prirodi. Ako planirate da posetite Albaniju, evo nekoliko preporuka – obavezno obiđite dvorac Rozafa i Kruje, napušteni drevni grad Apoloniu, bazar Ottoman, Skanderber skver u Tirani i rimski amfiteatar u Durresi.

7. Slovačka

Slovakia

Slovačka je relativno mala država u Srednjoj Evropi, koja se graniči sa Češkom, Poljskom, Ukrajinom, Mađarskom i Austrijom. Ima dugu istoriju i fascinantno kulturološko nasleđe. Može se “pohvaliti” velikim brojem dvoraca, nacionalnih parkova, pećina, reka i jezera. Takođe, u Slovačkoj se nalaze mnogi skijaški i spa centri koje vredi posetiti.

8. Letonija

Latvia

Letonija možda nije popularna među turistima kao što su, na primer Francuska i Španija, ali će vam poseta ovoj pribaltičkoj državi pružiti mnoge nezaboravne trenutke. Možete danima istraživati dinamičnu prestonicu Rigu, mala ribarska sela, stare zamkove, palate, fascinantne parkove i skrivene rečice. Ona je jedna od omiljenih destinacija mnogih ljubitelja prirode i ornitologa.

Izvor: womanitely.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.