7 trikova za mršavljenje – bez dijete

(foto: Pinterest)

Isprobali ste sve popularne dijete koje su obećavale čudo: smršaćete i oblikovate telo.

Ipak, nekoliko nedelja kasnije, eto novog problema: takozvani jo-jo efekat zbog koga ste vratili sve kilograme koje ste izgubili, a možda i neki preko toga. Mi smo rešili da vam otkrijemo ove jednostavne trikove koji će vam pomoći da nikada više ne vratite kilograme i da zaboravite prokletstvo jo-jo efekta!

1. Postavite realne ciljeve

Prva stvar koju treba da shvatite jeste da gubitak kilograma toliko brzo da za nedelju dana izgledate kao manekenka, nije realan i dostižan cilj da ga stavite pred sebe. Zapamtite da je loše za vaše zdravlje da naglo i potpuno promenite navike u ishrani. Bolje je da svakodnevno malim, zdravim koracima napredujete sporo, ali postojano. Na ovaj način ćete imati lepo, ali i zdravo telo.

2. Dijeta ne treba da čini da se osećate loše

Da kažemo ovako, ako svaka hrana koju pojedete u toku dana u vama budi osećaj krivice ili čini da želite da kaznite sebe jer ste pojeli nešto slatko, neće imati željene rezultate u skorije vreme. Najbolja stvar je da zaboravite na ekstremne dijete. Rešite se negativnih emocija, fokusirajte se na pozitivne stvari i ono što ste već ostvarili. Budite dobro raspoloženi i zapamtite da je u redu varati ponekad kada ste na dijeti.

3. Izaberite kontrolisanu, a ne striktnu dijetu

Ako odlušite da započnete veoma striktnu dijetu zbog koje ćete fizički patiti, spremite se da se suočite sa sporednim efektima i zdravstvenim problemima kao što su anksioznost, stres, guubitak kose, tuga, nervoza, slaba koncentracija, kao i rizik da razvijete poremećaj u ishranu. Najbolje je da se konsultujete sa nutricionistom koji će vam napravite plan ishrane zasnovan na vašim potrebama i sposobnosti organizma.

4. Verujte u moć svog uma

Vaš um igra glavnu ulogu u ostvarivanju svakog cilja: on vam pomaže da savladate strah od neuspeha. Svaki put kada pomislite da preskočite trening ili pojedete nešto “zabranjeno”, fokusirajte se na svoj cilj i pokušajte da održite um aktivnim i zauzetim. Zabavite ga, jer ako mu je dosadno, učiniće da osetite glad.

5. Ne zaboravite jednostavno pravilo “manje je više”

Iako možda zvuči ludo, mali, ali često obroci tokom celog dana ključ su gubitka kilograma. Ovo sprečava da osetite glad i ubrzava metabolizam.

6. Ne zaboravite da beležite svoj napredak

Svakodnevno se merite i beležite sve promene. Tako ćete ostati u koloseku i ceniti svaki napredak, čak i onaj minimalan. Imajte na umu da je spor i postojan napredak idealan način da smršate i održite tu težinu i uspostavite dobre navike, bez mnogo patnje.

7. Vežbajte, naravno

Zdrava dijeta će vam samo pomoći da izgubite kilograme, ali mišiću masu i oblikovano telo nećete imati bez vežbanja. Ne morate da provedete ceo život u teretani – izaberite neku aktivnost koju volite. Vežbanje zaista ubrzava gubitak kilograma. Pored toga, smanjuje rizik od mnogih oboljenja i poboljšava rad mozga.

Izvor: brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.