7 trikova kako da namirnicama iz kuhinje lako očistite svoj dom

Jednostavna prirodna rešenja za savršeno čist dom

Ma koliko se trudili da svoj dom održavate čistim i urednim, čini vam se da su skupi hemijski proizvodi i sredstva za čišćenje bezuspešni i da nemaju pravog efekta. Ljudi su i pre pojave ovih hemikalija održavali svoje stanove i kuće i velike su šanse da neke od neophodnih sredstava već imate u svojoj kuhinji. Ovo su mali trikovi koji će vam u velikoj meri olakšati svakodnevne muke oko održavanja skoro svih površina u vašem domu.

Alkoholno sirće je savršeno kod čišćenja skoro svega

cleanSurface

Mešavinom alkoholnog sirćeta i vode možete veoma uspešno očistiti podove. Ovak miks dezinfikuje i otklanja prljavštinu bez teških hemikalija koje se nalaze u mnogim sredstvima za čišćenje. Sirće takođe možete koristiti za brisanje radnih površina, prozora, uklanjanje masnoće sa šporeta i još mnogo toga. Mešavinu vode i sirćeta možete čuvati u bočicama sa rasprašivačem i olakšati prskanje po površini. Mnogo je korisnije i efikasnije od većine hemijskih proizvoda.

Escajg možete ispolirati korom banane

Svakodnevno uživajte u bananama, ali nemojte bacati koru. Dodajte unutrašnjem delu kore malo vode i napravite laganu pastu koju možete iskoristiti da ispolirate pribor za jelo, koji će dobiti na sjaju i biće savršen i spreman za upotrebu u bilo kojoj prilici. I pored toga ne morate da brite o tragovima koji ostaju nakon štetnih hemikalija.

Drvene površine očistite upotrebljenim kesicama čaja

Ako ste već iskoristili kesice za svoj omiljeni čaj, nemojte ih bacati ni slučajno. Njima možete drvenim površinama u svom domu vratiti stari sjaj. Jednostavo vlažnom kesicom pređite preko nameštaja, a tanin u čaju će magično očistiti i vratiti boju drvetu. Veoma je lako i zabavno, zar ne?

Talogom kafe se rešite masnoće     

Talog kafe je odlično đubrivo, ali ima i svojstva odmašćivača, pa je savršen pri čišćenju kuhinjskih površina. Možete ga iskoristiti za ribanje rerne, poklopca i površina oko šporeta da bi otklonili masne naslage nastale od prskanja pri kuvanju. Talog takođe možete iskoristiti da se rešite neprijatnih mirisa u frižideru i kanti za đubre.

Mehurići kisele vode otklanjaju fleke

Na bilo kom tepihu posle nekog vremena nastaju mrlje, bilo od hrane, laka za nokte, vina. Pokušajte da ih otklonite kiselom vodom. Karbonizacija pomaže da se mrlje na tepihu podignu na površinu, pa ih lako posle toga možete ukloniti. Kiselu vodu možete takođe koristiti i na mrljama na odeći. Ako imate sagorele tragove na tiganju, samo sipajte malo kisele vode na ugrejanu površinu tiganja i mehurići će pomoći da se lakše uklone.

So je odlična za ribanje posuđa i ormarića

Polovinu limuna posipajte grubo mlevenom soli i imate savršeno sredstvo za čišćenje daske za sečenje, tiganja i drugog posuđa. Solju takođe možete ukloniti tragove masnoće na ringlama i vino prosuto po stolnjaku. So je jedan od najvažnijih začina i možete ga koristiti na mnogo načina u kuhinji, a ne samo kao dodatak jelima.

Limun čini čuda na svim površinama

lemon baking soda

Limun je sjajan kod otklanjanja neprijatnih mirisa, pa ga možete dodati mešavini vode i sirćeta i osvežiti svoje domaće sredstvo za brisanje podova i prozora. Takođe, krišku ovog citrusa možete ubaciti u kantu za smeće i ukloniti neprijatne mirise. Ako ga pak pospete sodom bikarbonom, odlično će očistiti vaše bakarno posuđe.

Ovo su samo neki od lakih i veoma korisnih saveta kako da iskoristite namirnice i sredstva koja već verovatno imate u svojoj kuhinji, a koja će vam u velikoj meri olakšati posao pri čišćenju i uštedeti vreme i novac koji ćete potrošiti na odlazak u prodavnicu i kupovinu skupih i štetnih hemikalija.

Zato ih dobo upamtite i svojim znanjem i umećem prave domaćice prijatno iznenadite prijateljice ili čak i svekrvu!

Izvor: Allwomenstalk.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.