Godišnje doba koje nas smiruje - jesen! (Foto: lee/Flickr.com)
Godišnje doba koje nas smiruje – jesen! (Foto: lee/Flickr.com)

Ne ponašamo se isto tokom leta i zime, zar ne? Drugačije funkcionišemo, planovi i način razmišljanja su različiti u jesen u odnosu na proleće. Od godišnjeg doba zavisi ritam vašeg funkcionisanja i zapravo se prilagođavate i usklađujete svoje planove i obaveze shodno satu zemljine kugle, počevši od toga šta jedete i kako se oblačite.

Letu je došao kraj, a uskoro nam dolazi i zima. Topli dani ostaju za nama, kao i aktuelne žurke na otvorenom, godišnji odmori, raspusti, dugi dani provedeni na jezeru. Kako dan postaje kraći, vi dobijate mogućnost da se sezonski prebacite na drugi način života i drugačiji ritam za ispunjenje obaveza, što uključuje i drugačije prioritete i ponašanja.

Možda je to čak i prirodno i na nesvesnom nivou – odjednom pravite supe, jedete pečeno ili dinstano povrće, pečene začinjene jabuke u rerni, umesto što pijete zeleni smuti. Verovatno ste primetili da manje vremena provodite napolju, po parkovima i sa prijateljima.

A možda zapravo radite ono što su radili i vaši preci: pripremate zalihe od “letnje žetve”, beležeći šta je neophodno uraditi za predstojeću sezonu sa manje svetla. Odnosno – kako dolazi jesen tako se okrećemo pravljenju zimnice i kupovini toplije garderobe i čizama.

Da li ste primetili da u toku jeseni ima više kataloga sa odećom?

Šta je neophodno uraditi u toku jeseni?

Moramo se izvući iz bezbrižnog i toplog leta – jesen od nas zahteva promene i veću posvećenost, kao i odabir prioriteta, kao što drveće štedi energiju i odbacuje sve trenutno nepotrebno i nebitno (kao što je lišće) kako bi prezimelo i održalo se do sledećeg proleća.

Zima je pred nama, deca su uveliko u školi, i krajnje je vreme da se prizemljimo i smirimo za razliku od onoga na šta smo bili spremni letos da uradimo.

Kao što je leti orman prepun krpica, znate da tu garderobu morate zameniti udobnim toplim džemperima. Isto tako, i mi treba da se oslobodimo prevelikih napora koji ne idu u korist ni nama niti našoj porodici. Od vašeg stanja svesti i toga šta želite zavisi da li ćete uživati u narednom periodu ili ne.

Često ljudi misle da i ono što uspevaju da urade tokom sumornih meseci jeste odraz energije prikupljene tokom leta, međutim, nije tako. U nama postoji iskra koja samo čeka svoj trenutak da se pretvori u vatru – to je čar i impuls života, odnosno napretka i prilagođavanja situaciji i vremenu.

  1. Idite na spavanje ranije nego što ste to činili leti – malo nakon zalaska Sunca
  2. Ustanite sa izlaskom Sunca
  3. Odvojite vreme kada ćete u tišini biti sa svojim mislima kao što je meditacija ili vežbe disanja
  4. Dozvolite da vam yoga pomogne da doprete do sebe i svoje mentalne unutrašnjosti i psihe. Duže se zadržavajte u pozama istezanja i dozvolite svom telu da se otvori tokom yoge.
  5. Nađite vremena za posmatranje, razmišljanje
  6. Ove jeseni odlučite šta je to što definitvno treba da izbacite iz svog života zauvek
  7. Pronađite balans, ne dozvolite da vas nešto poremeti i da se osećate rasejanim

Dodatni savet: Jedite kuvanu i začinjenu hranu: supe, dinstano i pečeno voće i povrće.

Možda vam ovo pomogne da se lakše prilagodite predstojećoj zimi i budete srećniji. Kada bolje upoznate sebe i svoju psihu, rad i izbori će vam biti lakši i bolji.

Izvor: rebellesociety.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.