trening zimi
Trening zimi može da izgleda i ovako… (foto:Jonathan Pincas/Flickr.com)

Budimo iskreni – zimi je teško pronaći motivaciju i za ustajanje iz toplog kreveta ujutru, a kamoli za naporan trening na otvorenom, naročito kada napada sneg. U toku radne nedelje, kada izađemo iz kancelarije, napolju je već mrak, a iako se radujemo eventualnom sunčanom vikendu – on jednostavno nije dovoljan da nas “istera” iz toplote sopstvenog doma.

Međutim, pre nego što dignete ruke od vežbanja na otvorenom i potrošite veliku svotu novca na članarinu u nekoj zagušljivoj teretani, [tweetherder]pročitajte koje su prednosti treninga na otvorenom u zimskom periodu[/tweetherder]. Bićete prijatno iznenađeni!

Vaše telo će sagoreti više kalorija

Budući da će se telo truditi da održi svoju telesnu temperaturu na hladnoći, sagorećete više kalorija nego što biste to učinili trenirajući u toplom zatvorenom prostoru. Iako je količina kalorija koju ćete sagoreti direktno povezana sa vašom telesnom težinom i spoljašnjom temperaturom, sigurni smo da će vas ova “stavka” motivisati.

Ojačaćete srčani mišić

Zbog niskih temperature vaš srčani mišić će morati da radi više nego obični kako bi održao dotok krvi u sve delove tela. Naravno, za srčane bolesnike ovaj napor može biti potencijalno opasan, zbog čega se njima ne preporučuje rekreacija na niskim temperaturama. Međutim, ljudi koji ne pate od srčanih problema, mogu na ovaj način ojačati svoje srce i time ga pripremiti za veće fizičke napore u budućnosti, ali i svakodnevne stresne situacije.

Pićete više vode

Bezbroj puta ste čuli koliko je hidratacija bitna leti, na visokim temperaturama, ali ovo pravilo je jednako bitno i u zimskom periodu, naročito ako trenirate na otvorenom. Iako vam se čini da se tokom zimskog trenininga manje znojite, istina je drugačija – znoj samo brže isparava na hladnom vazduhu. Pijenjem vode pre, u toku i nakon zimskog treninga na otvorenom, ostaćete hidrirani, smanjiti mogućnost povreda i ostati zagrejani. Ne čekajte da osetite žeđ!

Lakše ćete podnositi niske temperature

Iako vam je sigurno odbojna i sama pomisao na trening na niskim temperaturama, dobra vest je da će vam vremenom postajati sve lakše da podnesete hladnoću i trenirate urpkos vetru, snegu i mrazu. Važno je da postepeno povećavate intenzitet treninga, kako bi se telo vremenom priviklo na fizički napor po zimskom vremenu. Biće teško, ali pokušajte da uživate u “procesu”.

Podsetićete se koliko je bitno zagrevanje pre treninga

Zagrevanje pre treninga i istezanje posle njega je od krucijalne važnosti kako biste svoje telo održali u top formi, naročito ako trenirate na niskim temperaturama. Zagrevanje i istezanje su odlična prevencija za eventualne povrede, poput istegnuća i uganuća.

Dobićete jaku dozu vitamina D

Ok, možda je napolju zaista hladno, ali to ne znači da je “hranljiva” moć sunčevih zraka zanemarljiva. Naprotiv! Trening na otvorenom će vam obezbediti dozu dragocenog vitamina D. Ne zaboravite da namažete kremu sa SPF faktorom, kako biste sprečili prevremno starenje kože.

Bićete srećniji i energičniji

Trening po zimskom vremenu može učuniti čuda za vaše svakodnevno raspoloženje, zahvaljujući niskoj vlažnosti vazduha, ali i stimulišićem osećaju hladnoće. Dok se vaš organizam trudi da održi svoju idealnu telesnu temperaturu, povećava se količina endorfina koje telo oslobađa, zbog čega ćete se osećati srećnije i zadvoljnije.

Izvor: about.mapmyfitness.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.