Vežbanje (Foto: plantronicsgermany/Flickr.com)
Fizička aktivnost je odličan način da se osećate bolje, poboljšate zdravlje i da se zabavite. (Foto: plantronicsgermany/Flickr.com)

Sigurni smo da vrlo dobro znate da je fizička aktivnost dobra za vas, ali da li znate u kolikoj meri može poboljšati kvalitet vašeg života?

[tweetherder]Redovna fizička aktivnost može vam popraviti svakodnevno raspoloženje i poboljšati vaš seksualni život.[/tweetherder] Želite da se osećate bolje, imate više energije i živite duže? Rekreacija vam može to omogućiti!

Nemoguće je ignorisati prednosti redovne rekreacije i fizičke aktivnosti po zdravlje. Sve što treba da uradite je da vežbate, bez obzira na godine, pol i kondiciju.

Potrebno vam je još dokaza? U nastavku teksta, dajemo vam čak sedam.

1. Rekreacijom kontrolišete telesnu težinu

Rekreacija može da pomogne u prevenciji stvaranja masnih naslaga, ali i u održavanju telesne težine nakon gubitka viška kilograma. Kada se bavite fizičkom aktivnošću, sagorevate kalorije. Što je aktivnost intenzivnija, više se kalorija sagoreva.

Za rekreaciju kojom ćete kontrolisati telesnu težinu nije potrebno da izdvajate mnogo vremena. Ako niste u mogućnosti da vežbate, budite aktivniji tokom celog dana na jednostavan način – koristite stepenice umesto lifta ili energičnije obavljajte kućne poslove.

2. Rekreacijom se borite protiv bolesti

Zabrinuti ste zbog srčanih oboljenja? Bojite se visokog krvnog pritiska? Bez obzira na telesnu težinu, fizička aktivnost podstiče lipoprotein visoke gustine, ili takozvani “dobar” holesterol, i smanjuje nezdrave trigliceride. Na taj način se omogućava normalan protok krvi, što smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Redovna fizička aktivnost može da vam pomogne da sprečite ili kontrolišete veliki broj zdravstvenih problema, kao što su šlog, metabolički sindrom, dijabetes tipa 2, depresija, određene vrste karcinoma i artritis, ali i mnogi drugi.

3. Rekreacija poboljšava raspoloženje

Potreban vam je emotivni podstrek ili da se jednostavno “izduvate” nakon stresnog dana na poslu? Vežbanje u teretani ili brza polučasovna šetnja mogu vam pomoći da se brzo osetite bolje.

Fizička aktivnost stimuliše proizvodnju različitih hemijskih supstanci u mozgu koje stvaraju osećaj sreće i može vam pomoći da se osećate srećnije i opuštenije, a samim tim ćete steći i samopouzdanje,

4. Rekreacija daje više energije

Izmoreni ste kupovinom namirnica ili kućnim poslovima? Redovna fizička aktivnost može da ojača vaše mišiće i poveća izdržljivost.

Rekreacija i fizička aktivnost hrane vaša tkiva  kiseonikom i raznim hranljivim materijama i pomažu da vaš kardiovaskularni sistem bolje  funkcioniše. Kada vam srce i pluća bolje funkcionišu, onda imate više energije za  svakodnevne poslove.

5. Rekreacija poboljšava kvalitet sna

Da li vam je teško da zaspite? Da li se budite više puta tokom noći? Redovna fizička aktivnost može vam pomoći da brže zaspite i spavate dubljim snom.

6. Rekreacija poboljšava seksualni život

Da li se osećate suviše umornim ili van forme da biste uživali u fizičkoj bliskosti sa vašim partnerom?

Redovna fizička aktivnost može da učini da imate više energije i da bolje izgledate, što može imati pozitivan efekat na vaš seksualni život. I to nije sve. Redovna fizička aktivnost može povećati libido kod žena, dok je [tweetherder]kod muškaraca koji redovno vežbaju smanjena verovatnoća za pojavu erektilne disfunkcije.[/tweetherder]

7. Rekreacija može biti zabavna

Rekreacija i fizička aktivnost mogu biti sjajan način da iskoristite svoje slobodno vreme. Daju vam mogućnost da se opustite, uživate na svežem vazduhu ili jednostavno da se bavite aktivnostima koje volite.

Fizička aktivnost vam takođe može pomoći da se zbližite sa porodicom ili prijateljima. Zato krenite na časove plesa, idite na ture pešačenja u prirodi ili počnite da trčite sa nekim. Pronađite fizičku aktivnost koja vam prija i bavite se njom. Ako vam dosadi, jednostavno je zamenite novom.

Rekreacija i fizička aktivnost su odličan način da se osećate bolje, poboljšate svoje zdravlje i da se zabavite.

Neka vam početni cilj bude 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Ako želite da se oslobodite viška kilograma ili steknete kondiciju, verovatno ćete morati da vežbate više.

Ne zaboravite da se konsultujete sa lekarom pre nego što počnete sa novim programom vežbanja, naročito ako patite od nekih zdravstvenih problema.

Izvor: Mayoclinic.org
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.