7 loših navika za koje mislimo da su dobre

(foto: Favim)

Svi znamo da su cigarete i alkohol u velikim količinama loši po nas, a zdrava ishrana i aktivan život dobri.

Postoje, međutim, i neke stvari koje radimo svaki dan ubeđeni da su ispravne, ali za koje se ispostavilo da nije baš tako. O čemu se radi, pogledajte na našoj listi 7 loših navika za koje mislimo da su dobre:

Mit #1: Možete nadoknaditi izgubljene sate sna tokom vikenda

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Eksperti smatraju da je neophodno da redovno spavamo 7 do 8 sati svake noći. U suprotnom može doći do povećanja rizika od srčanih oboljenja i šećerne bolesti.

Mit #2: Trebalo bi da uzimate vitaminske tablete kako bi bili zdraviji

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Zdrava dijeta puna voća i povrća će pružiti vašem telu sve vitamine koji su mu potrebni. U slučaju bolesti ili trudnoće, trebalo bi kontaktirati doktora u vezi mogućnosti korićenja vitaminskih tableta jer jedino oni znaju koji su nam vitamini u tom trenutku najpotrebniji.

#3: Spavanje posle ručka nema negativne posledice

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Kada legnemo da spavamo, naše telo čuva rezerve kalorija, umesto da ih troši. Na ovaj način, spavanje posle obilnog obroka dovodi do gojenja.

 #4: Kuća treba uvek da vam bude potpuno čista

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Sterilno čisto okruženje ne deluje blagotvorno na imunitet i smanjuje sposobnost našeg organizma da se bori sa infekcijama i alergijama.

Mit #5: Sve naočare za sunce štite oči od sunca

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Oftamolozi smatraju da jeftine naočare za sunce koje nosi većina ljudi nisu adekvatne za zaštitu od sunca, a mogu biti i štetnije nego da ih ne nosimo, budući da ćemo oči više izložiti suncu. Samo skuplji modeli koji imaju zaštitni sloj mogu odbraniti naše oči od ultraljubičastog zračenja.

Mit #6: Korišćenje budilnika je najbolji način da se probudimo

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: Istraživanje u Japanu je pokazalo da naglo ustajanje uz budilnik remeti naše biološke ritmove i povećava krvni pritisak.

Mit #7: Mikrotalasne pećnice uništavaju hranljive materije u hrani

(foto: Brightside/Leonid Khan)

Istina: S obzirom na činjenicu da se brže podgreva hrana u odnosu na šporet, korišćenje mikrotalasne pećnice je čak i zdravije u odnosu na alternative. U svakom slučaju, gubitak hranljivih materija tokom podgrevanja obroka je zanemarljiv.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.