6 razloga zbog kojih menstruacija kasni – a nije trudnoća

menstracija
(foto: Favim)

Kasni vam menstruacija i sumnjate da ste trudni? To ne mora biti slučaj!

Usled određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i kasniti. Predstavljamo vam 6 stvari koje mogu učiniti da vam menstruacija kasni ili u potpunosti izostane.

1. Rana menopauza

Prema istraživanjima, na svakih sto žena, jedna će ranije ući u menopauzu, i to pre navršene 40. godine života. Ukoliko više nemate menstruaciju ili se pojavljuju sporadično, posetite svog ginekologa.

2. Konstantno ste pod stresom

Stres je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja i krivac za mnoge probleme – gubitak kose, besane noći, problematičnu kožu, nagle promene telesne težine itd. Stres je, takođe, krivac i za neredovne menstrualne cikluse. Naime, deo mozga, odgovoran za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju, loše reaguje na stresne situcije što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona, što dovodi do kašnjenja menstruacije ili čak potpunog izostanka ciklusa.

3. Reakcija na lekove

Postoje određene vrste lekova koje telu signaliziraju da zaustavi menstruaciju. To mogu biti razni antibiotici, pilule za kontracepciju i antidepresivi koji narušavaju nivo hormona u telu.

4. Preterali ste sa napornim treninzima

Ovo se odnosi samo na treninge koji zahtevaju ekstremnu izdržljivost i kondiciju, kao što su maraton ili triatlon. Naime, telo u toku vežbanja reaguje burno ukoliko proceni da troši previše energije, i to tako što deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i menstruacija. Ali, čim se režim vežbanja vrati u normalu, i ciklusi će biti uredni.

5. Loše spavate

Dobar san je itekako važan za normalno funkcioniranje celog tela. Do poremećaja sa ciklusom može doći kod žena koje su na putovanju prilikom kog menjaju vremenske zone ili kod onih koji rade noćne smene.

6. Nagla promena težine

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, nema razloga za brigu. Ali, ako drastično smršate ili se ugojite, tada može doći do izostanka menstruacije. Ženskom telu je za ovulaciju potrebna masnoća, a ako žena izgubi puno kilograma, te masnoće neće biti dovoljno. U slučaju naglog gojenja, rast masnih ćelija utiče na nivo estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajnih ćelija, a time i mentruaciju.

Izvor: Mirror
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.