employees-quit

Nedavno istraživanje je pokazalo da veliki broj zaposlenih napušta svoj posao zbog šefova. U anketi koja je sprovedena na 7200 odraslih osoba, postavljanje ciljeva i upravljanje prioritetima su bila dva ključna faktora koja su najbitnija da bi radnici bili zadovoljni svojim nadređenima.

Veoma je kontradiktorno kada čujete od menadžera ili šefa da im odlaze upravo najbolji radnici. Stvar je u tome da ne napuštamo posao, već šefove. Nijedan zaposleni ne želi da bude u napetom i nezdravom okruženju gde ne može da ostvari svoje zacrtane ciljeve. I zato je bitno da nadređeni prepoznaju potrebe radnika i potrude se da ih što bolje ispune.

quitting-1

Ovo su samo [tweetherder]neke od stvari koje šefovi rade pogrešno i koje nas teraju da napustimo posao[/tweetherder]:

1. Ne veruju nam

Danas je u svetu poverenje retka osobina, ali zapošljavanje nekoga znači da najpre morate da imate određenu veru u nečije sposobnosti. Nema svrhe neprestano se okretati iza sebe i brinuti se da li će vam neko u potpunisti verovati da možete obaviti posao za koji ste školovani ili plaćeni. Kada šef konstantno preispituje odluke koje donosimo, postajemo frustrirani i nezadovoljni poslom i okruženjem, jer je svakom potrebna šansa da se pokaže i dokaže koliko zaista vredi.

2. Ne nagrađuju dobro obavljen posao

Niko ne očekuje da odmah bude unapređen jer je obavio neki zadatak u firmi i završio posao koji je trebalo. Ali ipak nema ničeg lošeg u tome da vas neko potapše po leđima. Nema tog radnika koji ne voli da ga šef pohvali za uloženi trud. Kada se polomimo od posla kako bi ispoštovali rokove i ostvarili zacrtane ciljeve, trebalo bi i da budemo nagrađeni za obavljeni posao. Niko ko je maksimalno ispoštovan i primereno nagrađen za svoj pošten rad ne napušta kompaniju.

3. Nepošteni su

Svaki zaposleni vrednuje poštenje i istinu i zato je veoma važno da šef poseduje ove čvrste karakterne osobine. Ne postoji izgovor za laganje i nepošteno ponašanje prema radnicima. Kada nadređeng uhvatimo u laži, postaje nam teško da poverujemo u sve ono za šta se kompanija zalaže. Želimo da naši šefovi budu osobe sa integritetom i čvrtim karakretom kako bi ostali u firmi.

4. Teški su za saradnju

Koliko imamo mogućnosti da izrazimo sopstvena mišljenja i ponudimo neke svoje ideje? Šefovi koji zaposlene teraju da daju otkaz su obično ličnosti koje misle da sve znaju i koji svojim stavom ugrožavaju mogućnost da sa njima odelimo svoje ideje. Morali bi da se više potrude i budu što pristupačniji umesto da misle da su popili svu mudrost sveta ako žele da im radnici obavljaju posao najbolje što mogu.

5. Teraju nas na prekovremeni rad

Prema istraživanju, rad od više od 50 sati nedeljno umanjuje produktivnost zaposlenih. Nijedan radnik ne želi da sagori na poslu. Umesto da nas zatrpavaju prevelikim radnim zadacima, šefovi bi trebalo da cene i vreduju naš trud povremenim nagrađivanjem. Čak i kada smo u potpunosti posvećeni i predani poslu, niko ne može dati svoj maksimum ako je izmoren i istrošen od napornog rada. Ako već imate povećan obim posla, to bi trebalo da znači i da vam šef ponudi bolje uslove, status, bolje radno okruženje i naposletku naravno i bolju platu. Ako pak žele da nas tretiraju kao robove bez ikakvih povlastica nakon uloženog truda, najbolje što možete da uradite za sebe je da odete od njih.

6. Zapošljavaju i unapređuju pogrešne ljude

Nema ničeg goreg od talentovane i radne osobe koja radi za nekog glupana. Ništa ne možete dobiti ako ste deo takvog sistema i radnog okruženja. Da bi im najbolji radnici ostajali, šefovi moraju da nauče da prave ljude postavljaju na prave pozicije. Morate znati da zapošljavate takođe talentovane i umešne ljude koji će doprineti još većoj efikasnoti vaših već sposobnih radnika. Kada, umesto da optuste, šefovi unapređuju neradnike i loše ljude, time samo teraju prave i vredne radnike da napuštaju firmu.

Izvor: Lifehack.org
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.