zdravi zubi
Neke od zdravih namirnica mogu poružniti vaš osmeh… (foto: Lisa Widerberg/Flickr.com)

Hteli to da priznamo ili ne, fizički izgled danas igra jako bitnu ulogu u našim životima, bavimo se detaljima, težimo idelnom, popravljamo sve što se popraviti može, pa nije ni čudno što je plastična hirurgija jedan od unosnih poslova. S obzirom da smo pre svega vizuelna bića, stičemo prvi utisak o nekome tako što povezujemo to kako izgleda sa našim predubeđenjima i tako formiramo sliku.

U ovom slučaju, blistav osmeh igra važnu ulogu, nije poenta samo u tome što neko ima bele zube, pa zato smatrate da je lep i šarmantan, već nesvesno to odaje sliku o higijeni, prioritetima i načinu života te osobe (ipak treba uzeti u obzir da neko može prirodno imati tamniju boju).

Šta to uništava naše zube i koja su moguća rešenja?

Postoji nekoliko očiglednih sabotera osmeha: gazirana pića, slatkiši i energetska pića – svi sadrže visok nivo šećera koji jedan od primarnih dodataka u ishrani koji utiče na karijes. „Šećer je lepljivi ugljeni hidrat“, kaže Dženifer Džablou, kozmetički stomatolog iz Njujorka. Ona dodaje: Bakterije se lepe za zube i tako se proizvodi kiselina“. Posledica: minerali nestaju iz vaših biserno belih zuba i gleđ počinje da propada.

Ukoliko ste ipak savesni i vodite inače računa o celom telu, pa tako izbegavate hranu i piće prepune šećerima ni to ne znači da ćete imati blistav osmeh. [tweetherder]Neke zdrave namirnice mogu biti štetne za vaše zube koliko i nezdrava hrana.[/tweetherder]

1. Južno voće

Vitamin C je kritičan za održavanje kolagena u vašim desnima, ali preterivanje u konzumacji ovog voća može ugroziti vaš osmeh. „Ukoliko je južno voće u stalnom kontaktu sa vašim zubima (jedete više pomorandži na dan ili pijete dosta vode sa limunom) – može da omekša i upropasti gleđ na zubima“, zaključuje Džablou. „A gleđ nikada ne može da se obnovi i vrati“. Limun i limeta su pogotovo grube, kao i bilo koji sok napravljen od ove vrste voća (pogotovo ako sadrže visok nivo šećera). U stvari, studija iz 2011. u British Journal of Nutrition dokazuje da je sok od grejpfruta destruktivan skoro koliko i Koka Kola.

Rešenje: Posle užine ili soka napravljenog od ove vrste voća popijte veliku čašu vode, a 20 minuta kasnije operite zube. Baš u trenutku kada kiselina iz južnog voća treba da nagriza gleđ to znači da energično treba da je uklonite četkicom za zube, upozorova Džablouova.

2. Bademi

Koštnjavo voće kao što su bademi prepuni su vitamina E, kao i zdravih masti koje vas čine zadovoljnima. Međutim, za vaše zube i osmeh stanje je krajnje nepovoljno: „Bademi su izuzetno tvrdi, efekat je kao zabijanje klina kada zagrizete i rezultat može biti lomljenje zuba“, tvrdi Džablouova.

Rešenje: Izbegavajte cele bademe, odlučite se za seckanu varijantu, tako će se smanjiti šansa za lomljenje zuba.

3. Turšija

Turišija, između ostalog popularni kiseli krastavčići su idealni za sendviče, pored toga su niskokalorični i ukusni. Međutim, mogu biti uzrok problema kod zuba. „Turšija sadrži visok nivo kiseline zbog sirćeta i to utiče na demineralizaciju vaših zuba“, zaključuje Džablouova. Pored toga, ove namirnice sadrže šećere, još jedan uzročnik karijesa.

Rešenje: Posle konzumiranja turšije uzmite zalogaj sira. „Ne sadrži kiseline, a ima visok nivo kalcijuma koji neutrališe kiseline“, dodaje Džablouova. Ili jednostavno uzmite žvakaću gumu koja ne sadrži šećere, pomoći će u uklanjanju kiselina, a i utiče na povećanju proizvodnju pljuvačke koja dodatno ispira usta i pomaže vašim zubima.

4. Sušeno voće

Sušeno voće je odlično za grickanje i za brzinsko zavaravanje gladi. Međutim, razmislite dvaput pre nego što izađete napolje sa kesicom suvog grožđa. S obzirom da u sušenom voću nema vode, jasno je da je koncentracija šećera na visokom nivou i da se lepi za zube. „Kada se zalepi za zube, razvijaju se bakterije i zadržavaju se prilično dugo“, kaže Džablouova.

Rešenje: Ostavite sušeno voće kod kuće za konzumaciju, kako bi mogli da popijete vodu odmah nakon jela i da operete zube 20 minuta kasnije.

5. Kafa
Kafa je prepuna antioksidanata, ali pored toga ume ozbiljno da promeni boju zuba. „Bojenje stvara naslage i mrlje, i kada je površina zuba grublja, lakše stvaraju naslage“, kaže Džablouova.

​Rešenje: navika od dve ili tri šolje dvenvno stvaraju braon mrlje na zubima, pogotovo ako imate razmake između zuba. Opredelite se za hladna pića i trudite se da što više pijete na slamku, umesto da imate direktan kontakt. Svakako izbegavajte šećer i ubacite malo mleka kako bi se umanjila kiselost.

6. Puter od kikirija

Puter od kikirija nije toliko popularan kod nas, ali treba znati da je izuzetno lepljiv, zadržava se dugo na zubima i izaziva karijes, kaže Džablouova.

Rešenje: potražite prirodni puter koji ne sadrži šećer i tako umanjite šansu da se zadržava na zubima.

Izvor: Womenshealthmag.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.