5 načina koji će održati vašu kuću toplom tokom zime

topla kuca
Ukoliko želite uvek topao dom, evo par saveta… (foto: Statefarm/Flickr.com)

Ukoliko živite u slabo izolovanoj kući (a većina nas ima ovaj problem), možete mnogo novca potrošiti na račun za struju ove zime. Ipak, naši preci su uspevali na mnoge načine da održe prijatnu temperaturu u kući, a da ne potroše skoro ništa. Danas, zahvaljujući infracrvenim kamerama i napretku fizike životne sredine, možemo da razumemo metode koje su koristili i na koji način iste deluju.

Ključ se nalazi u činjenici da se više toplote gubi u emitovanju na okolinu, nego strujanjem vazduha. Zbog ovoga su kuće onako hladne kada se ne greje neko vreme, čak i kada je centralno grejanje uključeno. Iako se vazduh brzo zagreje, zidovima je potrebno više vremena da se ugreju, pa vam se i dalje čini da je mnogo hladno i prolazi vas jeza tokom celog dana uprkos grejanju. Isto tako spoljni zidovi su mnogo hladniji, za čak nekoliko stepeni od vazduha u prostoriji, pa vam se može činiti da je hladno.

[tweetherder]Postoji pet jednostavnih načina da savladate hladnoću koja se uvukla u zidove vaše kuće [/tweetherder] i tako smanjite račune za struju.

1. Spustite zavese tokom noći

Tokom dana prozori puštaju više toplote nego što dobijaju, jer sunčeva svetlost može da prođe kroz staklo, ali je prozor neproziran za infracrvene zrake koji pokušavaju da pobegnu. Međutim, noću, a pogotovo prozori sa jednim staklom budu ekstremno hladni. Čak i oni sa duplim staklom nisu najbolji izolatori, pa temperature može pasti i do 14°C. To dovodi do gubitka energije, 50-100 vati po kvadratnom metru što je ekvivalent jednoj običnoj sijalici. Najbolji način prevencije kako ne bi gubili na toploti je da spustite roletne i zatvorite zavese odmah pri zalasku Sunca. Na taj način se pravi barijera i dodatna izolacija.

2. Pokrijte zidove

Zidovi od cigle ili kamena su svakako bolji izolatori od stakla, ali oni ostaju dugo hladni (3-4 stepena su hladniji od vazduha u prostoriji) i tako se gubi dosta toplotne energije. Na sreću, možete rešiti ovaj problem tako što ćete zidove prekriti slikama ili ogledalima. Čak i najobičniji poster pomaže u izolaciji, podiže temperature do jednog stepena, a smanjuje gubljenje toplote skoro za četvrtinu. Uramljene slike ili ogledala su bolje u svakom slučaju. Ipak, najbolje su police za knjige, to je kao još jedan dodatni zid koji izoluje.

3. Pokrijte spoljna vrata

Vrata mogu bili veliki uzročnici opadanja temperature u prostoriji tokom hladnih noći, čak na 10-15°C ukoliko su staklena. Zato ih prekrijte roletnama ili zavesama.

4. Koristite zidne kamine

Iako ne možete potpuno da utičete na gubitak toplote iz spoljnih zidova ipak možete da se zaštite od hladnoće. Ovo je nešto skuplja varijanta, ali je vrlo od pomoći, a pritom je i vrlo dekorativna. Zidni kamini isijavaju toplotu, a usput greju i zidove.

5. Postavite nameštaj tamo gde je toplo

Koliko vam je toplo zavisi od pozicije u sobi gde ste odabrali da sedite, ležite i provodite vreme. Biće vam toplije što ste bliže centru, nego kada su u pitanju ćoškovi. Ukoliko vam je sto postavljen do zida tako da gledate u prozor, stalno će vam biti hladno po nogama. Ukoliko vam je krevet do spoljnog zida kuće ili stana, to neće prijati vašem vratu. Najbolje bi bilo da krevet bude sa velikim toplim uzglavljem ili da ima veliki okvir sa zavesama (baldahin), ali većina mesta za stanovanje nisu tako planirana ili su isuviše mala za ovakav nameštaj.

Izvor: iflscience.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.