5 medicinskih pregleda koji vam mogu spasiti život

(foto: Pixabay)

Verovatno znate kako da obavite samopregled dojki, ali postoje i drugi pregledi koje bi trebalo obavljati u cilju rane dijagnostike potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema.

Mladeži

Ne treba ih samo posmatrati kao ukras, mogu biti i veoma opasni. Proverite kožu i promene na njoj, oko mladeža i na samom mladežu. Proverite ivice, da li su isprekidane ili ne.

Zatim simetriju, da li je okrugog oblika ili ne, kog je prečnika i boje. Naravno da sve to ne mora da znači da je mladež opasan, bitno je da nema nekih velikih promena, krvarenja ili svraba. Ipak jednom godišnje posetite dermatologa.

Kosa

Ukoliko primetitite da vam je kosa na nekim mestima proređena, i to se brzo desilo, vreme je da posetite lekara. Ova promena može da ukaže na disfunkciju štitne žlezde, nedostatak gvožđa ili višak vitamina A.

Evidencija menstrualnog ciklusa

Izostanak ili prestanak, može da ukaže ne samo na menopauzu, već i neke probleme reproduktivnog trakta.

Urin

Proverite boju urina, može vam otkriti nivo hidratacije.

Koža i sluzokoža polnog organa

Možete pregled uraditi vrlo jednostavno, uz pomoć ogledala. Obratite pažnju na mladeže, u toj regiji , ako postoje, i boju kožei da li postoji neka iritacija.

Ove provere možete raditi na kraju dana ili nedelje, tako ćete veoma brzo uočiti ako dođe do neke promene u odnosu na predhodni dan ili nedelju i reagovati blagovremeno.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.