čitanje-knjiga-deci
(foto: headlinepolitics.com)

U današnje vreme knjižare su prepune knjiga za decu – slikovnice, iskakalice, enciklopedije, skraćene verzije starih, omiljenih bajki i basni.

Da li ste ikada razmišljali koje od svih tih knjiga prenose prave vrednosti na dete? Koje knjige im pomažu da, pored samog čitanja i slušanja reči, nauče nešto novo i korisno? Ili da razviju maštu? Pospeše komunikaciju i razmišljanje?

Lako je čitati jednostavne tekstove sa lepim slikama mlađoj deci, ali šta da radimo kad oni krenu da postavljaju pitanja i da traže odgovore? Mnogo je lepše i lakše kad vam je knjiga saveznik u davanju odgovora.

Mi vam donosimo 5 knjiga za decu od 3 godine pa nadalje koje vredi da im čitate. Ili još bolje, da čitate zajedno sa njima.

1. Mali princ, Antoan De Sent Egziperi – Ko od roditelja nije makar jednom pročitao Malog princa u životu, ne zna kakvo zlato propušta. Mnogi se vraćaju ovoj knjizi i kad porastu pa nema veće sreće kad dočekate da ovakvu priču čitate i svom detetu. Knjiga je namenjena predškolcima i mlađim školarcima, ali nećete pogrešiti ako počnete da je čitate i nešto mlađoj deci. Nebitno je da li ćete izabrati dužu ili kraću verziju knjige, uz ovu priču ćete pružiti svom detetu mogućnost da mašta, razmišlja i shvata svoja osećanja.

2. Zmajeva riznica, Jovan Jovanović Zmaj – Današnje pesme za decu se pevaju, ali ko još piše toliko divne stihove za recitacije kao što je pisao neponovljivi Čika Zmaj. Vanvremenske teme opisane u ovoj riznici nagnaće dete da otkriva svet oko sebe na potpuno drugačiji način. Polica sa dečijim knjigama vapi za najlepšim pesmama.

3. Pronađi divna skrivena stvorenja, Kerstin Robston – Da nije uvek sve do čitanja, pokazuje ova predivna slikovnica koja pruža maksimalnu zabavu za dete. Znamo da deca kroz igru najbolje uče, a kroz slike najbolje pamte. Uz ove skrivalice će naučiti da se koncentrišu kako bi došli do rešenja, da razlikuju velike od malih, da nauče da broje… A bez mnogo teksta, zajedno možete da izmišljate situacije sa slika i da pustite dete da razvija maštu.

4. Putujte sa Pijem, Dragana Vukajlović Krstović – Ako ste priželjkivali kraću, a sveobuhvatnu knjigu za decu, onda je ovo prava knjiga za vas. Uz glavnog junaka Pija, dete uči pravilan način komunikacije koje je autorka dala kroz jednostavne NLP forme. Uči o osećanjima, drugarstvu, zdravoj ishrani, igrama za pravilan razvoj – i to sve kroz 9 jednostavnih pričica. Usput saznaje koji kontinenti postoje i koje životinje žive na njima. A tu su i obeležene kratke reči koje pomažu deci da uče da čitaju. Čitajte je pred spavanje i uradili ste ogroman posao za svoje dete.

5. Larousse: Reci mi kako?, Izabel Fužer – Kad već toliko čitamo deci red je da sa njima čitamo i poneku knjigu koja će odgovarati umesto nas – i to čak na 200 pitanja koja deca postavljaju, a za koja nemamo baš uvek jasan i kratak odgovor. Znate i sami, što su deca više zainteresovana to su veće šanse da nauče više ukoliko imaju vašu pomoć. U Laroussovim knjigama i enciklopedijama smo navikli već i na nalepnice koje pomažu deci da utvrde svoje znanje.

Dohvatite svoje saveznika u obliku ovih 5 knjiga i krenite u razvijanje detetove inteligencije, mašte i raznih sposobnosti. Deca će vam biti zahvalna.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.