ljubav
(foto: Garry Knight/Flickr.com)

Svaka emotivna veza (treba da) se zasniva na poverenju, uzajamnom poštovanju i ljubavi između dvoje ljudi. Međutim, sve je teže održavati vezu zdravom, zbog mnoštva spoljnih faktora, vezanih za finansije, stanje u porodicama, prisustva drugih i mešanja drugih u veze po bilo kom osnovu.

Šta vam preostaje? Da čuvate vezu tako što ćete biti pažljivi i pokazavati da vam je stalo. Dakle, bitno je da se usresredite na prave vrednosti vaše veze i da pokažete partneru da ste uvek tu.

Predlažemo da koristite sledeće:

1. Fenomenalan si u…

Komplimenti. Magične reči koje pokazuju partneru da vidite koliko vredi i da sve što radi primećujete. Bez obzira koliko partner imao samopouzdanja i vi smatrali da se podrazumeva da zna sve to što mislite o njemu, potrudite se da povremeno to  i izgovorite, jer će mnogo više značiti, ostaviti utisak i potvrditi činjenice.

2. Jako cenim kada uradiš…

Postoje obaveze i postupci koji se posmatraju kao norma, način življenja, neophodnost, ali nemojte zanemarivati ono što partner radi, bilo da je u pitanju kuvanje ručka, pranje sudova ili rešavanje novčanih, pa i psiholoških problema. Naučite da kažete da cenite i da vidite sve ono što neko uradi za druge ili vas.

Ukoliko ste propustili: 5 grešaka kojima uništavate vaš odnos sa partnerom.

3. Možeš li me naučiti…

Kada je neko talentovan i radi nešto bolje od nas, imamo dve opcije, da budemo ljubomorni ili da nešto naučimo. Ukoliko izaberete ljubomoru, ništa niste postigli, osim što će partner pobeći od vas, kada shvati da ga gledate iz tog ugla, umesto da ga podržavate i podstičete da još više napreduje. Najbolje bi bilo da učite od boljih i tako usavršite sebe i svoju ličnost, a samim tim pokazujete partneru koliko vam odgovara takav i koliko cenite to kakav je.

4. Da li želiš da uradim više ili manje…

Komunikacija je jedan od najbitnijih faktora opstanka neke veze i najviše truda treba ulagati u razgovor i razmatranje problema i zahteva druge strane. Na taj način se dolazi do razmene mišljenja, stvaranja šire slike, mogućnosti ispravke grešaka i nalaženje kompromisa od kojih zavisi, takođe, veliki deo odnosa u vezi. Povratna informacija je najbitniji deo komunikacije partnera i vas, jer tako dobijate reflekse partnera na vaše postupke i znate šta treba promeniti, šta ne, a šta poboljšati.

Ukoliko ste propustili: Šta sve (ne) treba da čini brak?

5.  Uvek te hvalim kada…

Uvek hvalite svog partnera kod vaših prijatelja i vama bitnih ljudi, kojima želite da pokažete koliko kvaliteta vaš partner ima. Bilo da su u pitanju smešne situacije, načini na koji vam pomaže da prebrodite probleme ili nešto treće, govorite o njemu, jer ćete tako stvoriti pozitivnu sliku i pomoći mu da se uklopi, a pritom će shvatiti koliko vam znači i koliko volite njegove karakterne osobine i to što ste sa njim.

 

Izvor: mindbodygreen.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.