5 izjava koje vaš direktor voli da čuje

Izdvojite se od ostalih na poslu (Foto: maddocman.com)
Izdvojite se od ostalih na poslu (Foto: maddocman.com)

Ukoliko nemate privatan biznis ili niste nadređeni u nekoj firmi jasno je da i vi i vaše kolege imate tendenciju da se dokazujte i ostavite dobar utisak na direktora.

Ovo pogotovo važi za radna mesta gde se radi u timu i gde ima mnogo saradnika, gde svako pokušava da bude poseban i da se istakne, ali nekada to takmičenje pređe na negativnu stranu međuljudskih odnosa na poslu.

Dobra vest je da nije tako teško biti etičan i ne zahteva puno truda ukoliko se držite nekoliko pravila. Pogledajte koja su to jednostavna verbalna rešenja koja čine prvi korak u privlačenju pažnje:

1. “Imam rešenje”

Nadređeni se svakodnevno susreću sa problemima i kriznim situacijama i obično imaju osobu koja je tu da ponudi rešenje i uskoči kad zatreba. Ubuduće pokušajte da privučete pažnju šefa tako što ćete ponuditi rešenje u trenutku dešavanja problema, tako što ćete biti spremni da reagujete u kriznoj situaciji.

Bilo da se ispuni zadatak ili ne, bićete označeni kao neko ko intuitivno reaguje, kao neko ko želi da se angažuje i kao neko ko pokazujte kreativnost – a to se uvek ceni.

2. “Pobrinuću se za to”

Kada napravite grešku – a to je realno i moguće, treba naći način kako to saopštiti šefu. Najbolje je da, kada objasnite šta se desilo, kažete kako preuzimate odgovornost i da ćete se vi pobrinuti za to. Takođe, ne bi bilo loše da kažete kako ćete se maksimalno potruditi da ne dođe ponovo do greške.

3. “Ja ću to uraditi”

Kada su svi uposleni i pod pritiskom rokova i zadataka, obično niko ne želi da preuzme još neku dodatnu odgovornost na sebe. Međutim, ako pogledate sa drugog aspekta, ovo je šansa za vas i mogućnost da dokažete koliko ste proaktivni, da ste neko ko se ne plaši odgovornosti, neko ko je timski igrač i neko ko je prirodni lider i vođa. Sigurno je da će se malo više truda isplatiti.

4. “Mogu da pomognem”

Ponuditi pomoć kolegi koji je već preopterećen poslom ili želja za još zadataka pokazuje vašu spremnost i težnju ka višem cilju i osećaj za širu sliku. Pokazujete da ste nesebični i kolegijalni.

5. “Imam ideju”

Vašem šefu će se svakako dopasti to što umete da popravite i rešite problem, ali ukoliko dođete sa novim idejama i pokažete spremnost za inovativnost dokazaćete koliko ste lojalni svojoj organizaciji.

Nije poenta u bliskosti i toplim rečima, već u efektivnosti onoga što kažete i naravno uspešnosti vašeg učinka. Bitno je da pokažete ko ste i koliko možete, koliko ste sposobni.

Govoriti ono što direktor voli da čuje ne znači da to treba raditi samo da biste se dopali nadređenom ili da biste napredovali na bolje pozicije – dokažite da ste pametni, snalažljivi, odgovorni i vredni vašeg tima.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.