4 jednostavna načina da pobediš gorušicu

(foto: Pinterest)

Gorušica nas često “napadne” kada to ne očekujemo – nakon samo par zalogaja savršenog parčeta pizze ili dok se spremamo da utonemo u stan. Koja god situacija je u pitanju, gorušicu je nemoguće ignorisati!

Gorušicu, ili želudačni refluks, prati užasan “plamteći” bol u grudima, nadimanje i bolovi u stomaku. Ovo je, zapravo, funkcionalni problem probavnog sistema kod kog vrlo često neke dijetetske mere mogu pomoći. Izbegavajte prženu, masnu i začinjenu hranu, gazirana pića, kafu, alkohol i citrusno voće i sokove!

Međutim, ako preventivne mere ne “upale” i osetite probadajući bol za vreme ili nakon nekog obroka, evo šta bi trebalo da uradite:

 

Prekinite sa jelom

Ako osetite napad gorušice u toku obroka, najbolje što možete da učinite jeste da istog trenutka prekinete sa jelom.

(foto: Pinterest)

Lekovi protiv gorušice mogu pomoći

Iako vam ovo zvuči previše očigledno, činjenica je da postoji veliki broj lekova protiv gorušice koje možete kupiti u svakoj apoteci, i to bez recepta. Postoje lekovi koji mogu umanjiti proizvodnju želudačne kiseline, kao i oni koji potpomažu i olakšavaju varenje hrane.

Ne zaboravite da pijete vodu

Verovali ili ne, nekada je dovoljno da popijete samo jednu čašu vode i da se odmah osetite bolje. Voda će “isprati” kiselinu koja vam može nadražiti jednjak.

Nemojte jesti neposredno pre odlaska na spavanje

Ako legnete neposredno nakon obroka, velike su šanse da će doći do želudačnog refluksa tj. gorušice. Doktori savetuju da svoje poslednji obrok u toku dana planirate najmanje sat ili dva pre odlaska u krevet.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.