kosa
(foto: Favim)

Voleli biste da imate jaku i zdravu kosu? Ko ne bi voleo!

Verovali ili ne, put do tog cilja uopšte nije težak, ali samo ako ne idete stranputicama. Zato evo pravih saveta koje morate pratiti.

Koliko ste puta gledali nestvarne reklame za šampone za kosu i poželeli da i vaša bude podjednako bujna, sjajna i lepršava. Onda jednim pogledom u ogledalo shvatite da ona nije ni približno takva, da je iskrzana , suva, da joj fali nekoliko nijansi sjaja i da iz nekog razloga ne može da leprša ni kad je čista. Čini vam se da vam je kosa opterećena nekim teretom i teška. Zapravo, uopšte niste daleko od istine. Na vašoj kosi taloži se svašta: od hlora, kamenca, preko farbi za kosu, čađi u zimskom periodu, mrtvih ćelija kože i peruti, pa do silikona i drugih materija koje ste naneli na dlaku misleći da će ona od toga da bude sjajnija, zdrava i jača.

kosa
(foto: Favim)

I priznajte – koliko ste puta poželeli da nikad niste ništa radili sa svojom kosom i da može opet da bude mekana i sjajna, kao nekad?

Uz pravilnu negu i to je moguće postići. Samo treba znati kako.

Zdravo teme je preduslov za zdravu kosu

Da biste imali jaku kosu, važno je stoviriti uslove za to, a to je moguće pre svega ako imate zdravo i čisto teme glave. Zato, za početak saznajte kako se rešiti peruti.

Perut je znak da vaše teme vapi za pravilnom negom. Ovaj problem može biti vrlo uporan, a uzrok može biti u nedostatku nekih vitamina minerala, infekciji skalpa kao i u nepravilnoj higijeni. Mrtve ćelije kože, koje zapravo i jesu perut, ometaju noramalan rast kose . One su barikada, kako za izbijanje vlasi na površinu, tako i za hranjive materije koje kroz razne tretmane ili maske treba da dopru do korena dlake.

kosa
(foto: Favim)

Potpuno je beskorisno koristiti sredstva za jačanje kose ukoliko se niste prvo rešili peruti i ukoliko nemate zdrav skalp. Ne samo da onemogućava rast kose, već je perut i veliki estetski problem. Teme puna belih ljuspica ne može da izgleda lepo, sjajno i čisto. Dakle, rešite se peruti! Tek onda idemo dalje!

Pravilna nega kose

Ovo je drugi korak na kojem često pogrešimo. Jedna od čestih stranputica kojima krenemo u želji da imamo sjajnu i jaku kosu jeste svakodnevna upotreba jakih šampona koji navodno magično skidaju naslage, prljavštinu sa vaše kose i regenerišu je. Većina šampona na tržištu, pored toga što su obogaćani nekim aktivnim sastojcima za negu i regeneraciju, obogaćena je i sulfatima, silikonima i parabenima. Sve to, naravno, u svrhu besprekornog čišćenja. A baš tu je najvća greška koju možete napraviti u nezi. Šampon kojim perete kosu nikako ne sme da bude jak. Treba da bude blag i prirodan. Da budemo precizniji, vaš izbor treba da budu šamponi bez sulfata, parabena i silikona.

kosa
(foto: Favim)

Pitate se zbog čega? Evo objašnjenja:

Sulfati koji se nalaze u većini šampona koje možete naći na policama naših radnji, daju sjajan privremeni efekat, ali zapravo agresivno deluju na teme glave, isušuju kožu i time se stvara još više peruti. Kosa se tada pere svakodnevno, čime se dodatno iritira i isušuje, a vaša perut nikako da nestane. Menjate šampon, ali ako ima sulfate, vaša priča je ista. Silikoni su priča za sebe. Dodaju se sredstvima za pranje kose kako bi vlasi bile mekane, lake za oblikovanje i za raščešljavanje i sjajne. Štite dlaku od spoljašnjih uticaja. I to je nesumnjivo tako.

Silikoni vremenom talože na kosi kao svojevrstan omotač oko dlake. I baš kao što sprečavaju štetne materije da dubinski unište dlaku, tako sprečavaju i one hranjive da je regenerišu. Kao posledica tog taloženja ,kosa postaje teška, beživotna, a efekat lepršanja dalek san.

A šta je sa parabenima? Oni služe kao svojevrstan konzervans u šamponima i čine da oni duže traju. Iako neće direktno uticati na izgled kose, studije su pokazale da parabeni (kojih ima i u drugim kozmetičkim preparatima, a ne samo u šamponima) mogu da poremete rad endokrinog sistema.

kosa
(foto: Favim)

Prirodni šamponi bez sulfata, silkona i parabena su najbolji izbor za vašu kosu, ukoliko zaista želite da bude kao sa reklame. Ne opterećuju dlaku dodatnim slojevima, hrane je, ne iritaraju teme glave i temeljno čiste. Pošto su blagi, dobri su za svakodnevno pranje, premda za njim i neće biti potrebe onda kada vašem skalpu vratite zdravlje i vitalnost. Redovnom upotrebom ovakvih šampona u vrlo kratkom roku primetićete značajnu razliku i izgledu vaše kose.

Kada kažemo “blagi šamponi” ne mislimo na šampone namenjene bebama. Većina tih proizvoda takođe sadrži sulfate. Zato dobro čitajte etikete ili potražite neku dobru preporuku.

Pošto ste izabrali pravi šampon, važno je da napomenemo i da pravilna nega podrazumeva da kosu što manje natežete, fenirate, peglate, izlažete toploti, lomite, farbate. Čuvajte specijalne frizure za specijalne prilike!

Vitamini za kosu

Nega spolja nije jedini preduslov za lepu i jaku kosu. Već smo rekli da nedostatak nekih minerala može da dovede do toga da se koža peruta i da dlake opadaju. Pre svega, ovo se odnosi na nedsotatak cinka. Međutim i drugi vitamini i minerali su važni, a možemo ih uneti, kako drugačije nego raznovrsnom i pravilnom ishranom. Koji su to vitamini dobri za kosu?

kosa
(foto: Favim)

Najveći uticaj na rast imaju vitamini B kompleksa. To su vitamin B6 i B3, B5 i B12 , a možete ih naći u džigerici, integarlnim žitaricma, žumancetu piletni i ribi, jajima i u mleku. Oni jačaju kosu (ali i nokte) i sprečavaju njeno opadanje, neophodni su za sintezu proteina.

Vitamin A je važan za proizvodnju sebuma na temenu – prirodne masti koju luče naše lojne žledzde. Preterana produkcija sebuma dovodi do masne kose, a nedovoljna do pojave peruti. Vitamin A možete naći u ribi i morskim plodovima, šargarepi, kajsijama bundevi (naranđasto voće i povrće koje ukazuje na prisustvo betakarotena koji se pratvara u vitamin A) jajima, brokoliju. Preteran unos ovog vitamina dovešće do opadanja kose, pa zato nemojte preterivati. Važno je uz njega unositi i druge vitamine.

Vitamin C je ono što će vašoj kosi vratiti sjaj, svežinu i vitalnost. Možete ga naći u južnom voću jagodama, paprici, paradajzu.

Vitamin E dobar je za regeneraciju kože glave, a već smo rekli da je ona preduslov za noramalan rast i zdravu kosu. Možete ga naći u orašastim plodovima i mahunarkama.

Minerali neophodni za rast kose

Gvožđe je neophodno za jačanje korena dlake, a nalazi se u crvenom mesu, pasulju, cvekli, borovnicama, koprivi.

Cink je važan za za zaceljivanje i regenrerciju epitela, a najviše ga ima u školjkama. Osim u njima, možete ga naći u integralnim žitaricama i belom luku.

kosa
(foto: Favim)

Od ključnog značaja za rast kose i njenu jačinu jesu i proteini. Dlaka se sastoji od proteina i aminokiselina pa je ishrana bogata ovim hranjivim materijama logičan izbor za regeneraciju. Proteina ima u mesu, mleku , jajima, orašastim plodovima.

Put do jake i zdrave kose, kao što vidite, jako je jednostvan. Sastoji se iz tri koraka:

  • zdravo teme bez peruti
  • pravilna nega blagim šamponima bez sulfata
  • pravilna i raznovrsna ishrana bez aditiva

Sve u svemu, što prirodnije i jednostavnije – to bolje. Svi oni jaki tretmani sa magičnim ultrasnažnim efektima, samo su teret i skretanje sa pravog puta.Prava regeneracija je ipak zaista moguća. Proverite!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.