talk-before-marriage-1

Kada je u pitanju brak, najvažnije pravilo je da se ne zalećete. Postoje neki parovi koji su i posle samo nekoliko dana znali da će zauvekl ostati zajedno, dok je drugima i posle 20 godina brak i dalje nepozanica i tajna koju pored partnera nikada neće otkriti. Čak i kada se naizmerno volite i čini vam se da nikakvih problema i razmirica među vama neće biti, uvek neka sitnica, kao što su neoprani sudovi ili fudbalska utakmica, može stvoriti razdor koji se vremenom produbljuje i vodi do nepomirljivih razlika. Jer divno je biti zaljubljen, ali trik je u tome da to i ostanete, a za to je potrebno mnogo veštine, strpljenja i razumevanja.

Zato je pre jedne od najvažnijih odluka u našem životu veoma važno sesti i [tweetherder]iskreno razgovarati sa partnerom o svim bitnim pitanjima vezanim za zajedničku budućnost[/tweetherder] i onome što vam kasnije može predstavljati veliki problem u braku.

1. Dugovanja

Kolika su čija i koji su planovi za njihovu otplatu?

2. Deca

Da li želite da imate decu? Ako da, onda koliko? Ako ne, da li ste u potpunosti sigurni da je odluka o tome konačna da bi se podvrgli eventualno vazektomiji? Ako oboje želite decu, kada je pravo vreme za prvo dete? Da li ste za usvajanje ili lečenje steriliteta ako ne možete na prirodan način na dobijete potomstvo?

3. Lokacija, lokacija, lokacija

Gde biste želeli da se skrasite? Ili ako planirate da se možda selite, da li je vaš partner otvoren za tu mogućnost? Da li vam je vrlo važno gde ćete provesti budućnost sa voljenom osobom? Ako ste srećni tu gde jeste, šta bi vas nateralo da eventualno promenite mesto boravka – poslovna ponuda, želja da budete bliže porodici, bolje uslovi školovanja za vašu decu?

4. Religija

Ako ste vernik, koliko vam je važno da i vaš partner deli vaše mišljenje kada je vera u pitanju? Kako vaša verska uverenja utiču na vaš život? Ako planirate da imate decu, da li ćete ih od malena usmeravati ka crkvi?

5. Opremanje stana

Brakovi se svakodnevno rasturaju pored rafova velikih robnih kuća kao što je Ikea. Ne podcenjujte moć ovih prodavnica sa jeftinim i zamenljivim nameštajem za vaš dom. Ako planirate da u njima boravite non stop i konstantno se svađate oko stoćica ili police za knjige, razmislite dobro da li je nešto što košta tek nekoliko hiljada dinara vredno vaše ljubavi i okončanja braka.

6. Kuća iz snova

Da li želite vilu u predgrađu? Trosoban stan u soliteru? Kolibu na plaži ili u planini? Možda na kraju i nećete živeti u svojoj kućici iz snova, ali vrlo je važno znati koje su želje vas i vašeg partnera da bi se kasnije usresredili na ostvarenje svojih dugoročnih ciljeva kada je mesto stanovanja u pitanju.

7. Račun u banci i raspodela troškova

Hoćete li imati zajednički račun u banci? Ili ćete novac čuvati na posebnim računima? I koje ćete račune plaćati sa kog? Hoće li svako od vas izdvajati određenu svotu novca za plaćanje zajedničkih troškova? Imate li neki fond za crne dane? Imate li u planu da neko prestane da radi kako bi ostao kod kuće i odgajao decu? Veoma je važno rešiti finansijsku stranu odmah, da kasnije ne bi dolazilo da svađa oko toga ko više zarađuje, odnosno troši u braku.

8. Raspodela kućnih poslova

Posuđe, veš, brisanje, usisavanje. Trampite se, pregovarajte i molite ako morate da ne bi kasnije zaglavili obavljajući stalno poslove koje ne volite. Ako ne možete da podnesete pranje sudova, ali vam kuvanje ne smeta, predložite partneru da vi preuzmete pripremu jela, a neka on/ona operu posuđe. Ovo funkcioniše jedno ako oboje ne mrzite iste kućne poslove. Ali ako je tako, nađite međusobni kompromis i koristite se pregovaračkom taktikom: Ok, ja ću isprazniti kutiju za mačku, oprati veš i oralno te zadovoljiti jednom nedeljno ako ti opereš sudove…

9. Seks

Da li želite da spavate samo sa jednom osobom do kraja života? Možete li to i hoćete li biti srećni i zadovoljni zbog toga? Ako ne, razmotrite opciju otvorenog braka i načine na koje ćete održavati svoju vezu svežom tokom godina ili sačekajte sa brakom ako vam se ideja o monogamiji u ovom trenutku čini kao smrtna kazna.

talk-before-marriage

10. Tvrdo ili meko

Vaš dušek! Nadamo se da ćete u istom krevetu, sa istom osobom spavati dugo, dugo, pa vam je i udoban dušek imperativ za miran san i odmor tokom noći. Ako je pred vama mnogo neprospavanih noći zbog neudobnog ležaja i vaša veza će ispaštati. Tako da ako imate drugačije stavove što se tvrdoće i mekoće dušeka tiče, morate naći kompromis koji će zadovoljiti obe strane.

11. Porodične obaveze

Koliko vremena provodite sa porodicom sada, a koliko ćete moći da odvojite za njih jednom kada stupite u brak i dobijete decu? Koliko očekijete da će vaš partner provoditi vremena sa njima i obrnuto? Kako ćete provesti praznike i posvetiti podjednako pažnje obema porodicama tokom važnih praznika? Da li ste tip osobe koja želi da na odmor ide sa celom svojom porodicom ili samo sa supružnikom?

12. Odmor

Kada je već reč o odmoru sa porodicom, sa partnerom morate razgovarati najpre u kakvom odmoru uživa ona ili on. Ako ste ljubitelj Diznilenda, ali vaša polovina mrzi Miki Mausa iz dna duše, to može dovesti do razmirica. Ako jedno od vas voli kampovanje, dok je drugi uvek za šik hotelski smeštaj, imaćete problema. Takođe, ako radoholičar u vezi ne može da izdrži dugo bez kancelarije dok svi ostali jedna čekaju da se sklone iz nje, morate se dogovoriti kako da napravite kompromis. Ne možete očekivati da ćete sve buduće odmore do kraja života odmah isplanirati, ali prodiskutujte o nekim rešenjima sa kojima se oboje slažete i to će vam pomoći da kasnije lakše rešite odredište na kome ćete provesti vaš odmor.

13. Prezime

Koje će biti vaše porodično prezime? Hoće li jedan od supružnika uzeti prezime onog drugog? Ako ne, koje će prezime nositi vaša deca?

14. Karijera

Koliko ste oboje posvećeni svojim karijerama? Da li živite da bi radili ili radite da bi živeli? Kako će vaši poslovi uticati na vaš porodični život? Gde trenutno stojite sa idejom o poslu iz snova? Da li se i dalje školujete ili završavate pripravnički staž? Ako je tako, koliko vam je još vremena ostalo do završetka i zaposlenja kakvom se nadate? Čega ste sve spremni da se odreknete da bi se popeli na vrh poslovne lestvice i postigli ono što želite?

15. TV u spavaćoj sobi

O televizoru u spavaćoj sobi razmislite kao o metafori svog braka. Da li vam treba kao način da pobegnete od intime ili da je zaštitite? Nijedan odgovor nije ni ispravan ni pogrešan, ali dogovor o tome pre braka može vam pružiti pravi uvid o tome kakav će vam biti zajednički, bračni život.

Izvor: Popsugar
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.