14 čudnih trikova za mršavljenje koji zaista deluju

Internet je prepun saveta i trikova kako da se brzo rešite suvišnih kilograma, ali nije lako utvrditi koji zapravo deluju, a koji ne.

Iako neki od ovih saveta zvuče krajnje bizarno, mnogi se kunu u njihovu delotvornost, a kako ne biste morali da nagađate i sami isprobavate, ekipa sa sajta Brightside testirala je neke od najpoznatijih trikova za gubitak kilograma:

Čaša vode pre obroka

Savet: Popijte čašu vode sobne temperature 15-20 minuta pre obroka. Voda će vam napuniti stomak i poješćete manje hrane. Takođe, organizam će potrošiti kalorije kako bi vodu zagrejao na temperaturu tela.

Efekat: Možda ćete zavarati stomak na 10 minuta, ali ubrzo ćete opet ogladneti i jesti kao i uobičajeno. Naš utisak je da ovaj trik ne deluje.

Aromaterapija

Savet: Kada kuvate, apetit vam može u potpunosti nestati samo zbog mirisa hrane koji zavara mozak da ste već siti. Zato se u aromaterapiji preporučuje da udišete arome jabuke, nane ili vanile kada ste na dijeti.

Efekat: Jak miris aromatičnih ulja zaista će zavarati vaš mozak, ali ne na duže vreme. Vrlo ubrzo apetit vam se može vratiti, čak jači nego što je bio. Ovaj trik deluje, ali ne zadugo.

Pranje zuba umesto deserta

Savet: Umesto da jedete, operite zube. Ukus menola u vašim ustima navešće mozak da misli da je sa obrokom već gotovo.

Efekat: Zvuči čudno, ali zapravo može biti vrlo delotvorno, jer pranje zuba asocira na kraj obroka ili kraj dana, te stoga može zavarati vašu glad na čak sat ili dva. Izgleda da ovaj trik zaista deluje.

 Jedite stojeći

Savet: Preporuka glasi da jedete stojeći jer ćete na taj način sagoreti više kalorija, brže ćete napuniti stomak i ješćete manje.

Efekat: Možda ćete jesti manje, ali ne zato što ćete brže napuniti stomak, već ćete se verovatno umoriti hodajući okolo sa tanjirom. Ovaj trik deluje, ali ne kako je obećano.

Držite pribor “pogrešnom” rukom

Savet: Psiholozi tvrde da ćete jesti manje ako jedete rukom koja vam nije dominantna, dakle, levom uoliko ste desnoruki i obrnuto.

Efekat: kako smo navikli da uglavnom koristimo obe ruke za držanje pribora, teško da ćete jesti manje nego inače, tako da je naš utisak da ovo ne deluje.

Koristite hladne boje u trpezariji

Savet: Ako jedete previše, preporučuje se da koristite hladne tonove, poput plave i ljubičaste, jer će vas oni smiriti i smanjiti vam apetit. Ove boje uglavnom ne povezujemo sa hranom jer je ona retko u tim bojama, naročito kada je u pitanju brza hrana.

Efekat: Iako zvuči čudno, vrlo verovatno ćete zaista jesti manje, tako da ovaj trik po svoj prilici deluje.

Večerajte pri slabom osvetljenju

 Savet: Ako jedete sa prigušenim osvetljenjem, nećete znati koliko vam je još hrane ostalo i poješćete taman onliko koliko vam je potrebno.

Efekat: Vrlo moguće da vam je jelo u polumraku povezano sa svečanim večerama u restoranu, gde svakako jedete polako i uživate u svakom zalogaju. Ovaj trik je, prema našem mišljenju, delotvoran.

Birajte hranu koja se sporije vari

Savet: Čak i hrana koja ima približan broj kalorija vari se za različito vreme. Stoga je, recimo bolje da doručkujete jaja nego ovsene pahuljice.

Efekat: Jajima je zaista potrebno više vremena da se svare, apored toga imaju i više masnoće, koja deluje zasitno, pa bi svakako trebalo da vas drži sitim do ručka. Ovaj trik deluje.

Sredite se za obrok

Savet: Ako ste formalno ili lepo obučeni, podsvesno ćete se i ponašati formalnije. Ješćete polako i duže žvakati svaki zalogaj. Takođe, uska odeća neće vam dozvoliti da se prejedete.

Efekat: Ovaj trik deluje, ne samo iz ovih razloga već i zato što ćete jesti pažljivije, vodeći računa da se ne isprljate.

Pojedite 2 kockice crne čokolade kada ste gladni

Savet: Crna čokolada u malim količinama daje vam energiju, suzbija apetit i ne goji.

Efekat: Bitno je da izaberete čokoladu koja ima 70% ili više kakao delova. Ona će vam zaista smanjiti apetit, ali nažalost, većina nas je nema uvek pri ruci.

Akupunktura

Savet: Stavite prst na tačku između gornje usne i nosa i masirajte je 5 minuta kako biste smanjili apetit.

Efekat: Iako je akupunktura možda delotvorna u nekim slučajevima, na nas nije tako delovala, te stoga smatramo da ovaj trik nije delotvoran.

Podelite hranu na dve porcije

Savet: Nutricionisti preporučuju da obroke podelite na pola i jednu porciju pojedete odmah, a drugu ostavite za kasnije.

Efekat: Moguće je da ćete zaista sprečiti grickanje loše hrane između obroka i bićete uvek siti, i to bez neprijatnog osećaja prejedanja.

Žvaćite svaki zalogaj 40 puta

Savet: Što duže žvaćete, to če vaš mozak imati više vremena da shvati da je pun. Nutriconisti tvrde da je 40 optimalan broj.

Efekat: Ovo je vrlo stara metoda i delimično je efikasna. Verovatno ćete zaista pojesti manje hrane nego inače, tako da vredi pokušati.

Koristite manje tanjire

Savet: Koristite manje tanjire, jer će na njima biti manje hrane čak i kada ih potpuno napunite.

Efekat: Ista količina hrane zaista izgleda potpuno različito na velikom i malom tanjiru, pa ćete verovatno pojesti manje.

Izvor: Brightside.me
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.