freshmen-3

Bliži se oktobar mesec kada na većini fakulteta počinje nova akedemska godina. Hiljade brucoša sjatiće se iz manjih gradova u veće, univerzitetske centre i svi oni imaće nešto zajedničko – preplašeni mnogim novim stvarima koje ih očekuju, a za koje im se čini da nisu ni najmanje pripremljeni, trudiće se da se što bolje uklope sa ostalim, podjednako zbunjenim vršnjacima.

freshmen-1

Na prvoj godini fakulteta upoznaćete mnogo kolega i sa nekima od njih ćete ostati prijatelji do kraja života, a nekima ćete odmah zaboraviti ime. Međutim, svi brucoši se skoro uvek mogu svrstati u nekoliko kategorija u zavisnosti od toga da li im je na prvoj godini mnogo važnije učenje, zabava ili kosnatntan odlazak kući. Sigurno ste imali prilike da upoznate neke od njih ili ste i sami bili jedan od [tweetherder]12 tipova brucoša koji se pojavljuju svake godine na fakultetu.[/tweetherder]

1. Totalno izgubljeni

Ova izgubljena duša će konstantno lutati hodnicima fakulteta i studentskog doma da uputstvom i mapom u rukama, i bez obzira koliko vremena je prošlo od prvog dana predavanja, ovim brucošima nema pomoći. Oni misle da se put od menze do sobe nekako menja svaki put kad izađu u hodnik. Ovom tipu brucoša ne možete pomoći mnogo, jedino ih sažaljivo posmatrati sa strane.

2. Ponosni štreber

Ova osoba visi non stop u biblioteci radeći na seminarskom radu iako je ostalo još tri nedelje do roka završetka. Već su postavljeni za asistenta saradnika kod svog omiljeog profesora, o kome su već sve sve saznali putem interneta i pre dolaska na fakultet. Štreberi nemaju puno vremena za druženje sa ostatkom kolega, ali su uglavnom fini i uljudni sa ostalima, koliko im to njihova socijalna anksioznost dozvoljava. Ako ih lepo zamolite, možda će vam i pomoći oko zadatka iz matematike.

3. Zainteresovani za sve

Ova vrsta brucoša želi da bude uključena u sve klubove i studentske organizacije koje postoje na fakultetu. Na kraju prvog sesmestra ili će se ispisati iz svih grupa ili ćete ih sretati na hodniku sa gomilom flajera u rukama kako se bore za bolju hranu u menzi ili jeftinije školarine.

4. Parti manijak

Ovaj tip brucoša nema osećaj odgovornosti i s obzorom da su tek sada osetili šta zaista znači biti slobodan i raditi šta ti je volja, oni svima žele da stave do znanja da su spremni za svaku akciju i da nijedna žurka ne može proći bez njih. Svake večeri su u lokalnom kafiću, nekoj kućnoj žurci ili klubu i to, naravno, vrlo pijani.

5. Aljkavci

Ovaj tip je navikao da majka ili otac konstantno idu za njima i skupljaju sa poda prljav veš i garderobu, pa tako i u menzi očekuju da će kuvarice odneti tacnu umesto njih do pulta i počistiti za njima. Na stolu im se uvek nalaze papirići od čokoladica, prazne flaše, ostaci voća i pune piksle. A na podu sobe su gomila izgužvane odeće, pobacane stvari preko krevata i prljave patike blizu jastuka.

6. Usamljenik

Da se ovaj brucoš s vremena na vreme ne pojavi na predavanjima ili na hodniku studenjaka, niko ne bi znao ni da postoji. On ili ona su uvek sa slušalicama u ušima za kompjuterom ili mobilni telefonom u rukama i za njih ostatak sveta ne postoji. Nekako niste sigurni da ste ih ikada čuli da pričaju sa nekim ili spavaju, ali eto našli su se na fakultetu, pa moraju da su bar malo pametni, zar ne?

7. Željni kuće

Nedostaje ima mamica. Nedostaje im njihova soba, pas, braća i sestre, domaća hrana i mnogo drugih stvari koje su prvih devetnaest godina života poznavali. Faks je prepun novotarija i nepozanica i njima se to uopšte ne sviđa. Ovaj tip brucoša će radije ostati po ceo dan u sobi na telefonu sa roditeljima ili kuckajući poruke, i žaleći se, a ponekad i plakati, na sve ono što ih je dočekalo u velikom gradu, od menze, saobraćaja, cimera i profesora. S druge strane, redovno im stižu paketi hrane od kuće, pa će sa vama možda i podeliti neki kolač ili sarmu.

8. Zavisnik od Skypa

Neretko se dešava da vaš novi cimer ima dečka ili devojku koju je ostavio za sobom ili koji su u drugom gradu na fakultetu. Možda su previše vezani za roditelje ili žele da se sa prijateljima gledaju uživo dok razgovaraju. Oni će konstantno biti pored kompjutera sa slušalicama u ušima i danju i noću putem Skypa pričati sa drugima, te retko izlaziti sa kolegama u obližnji bar jer obično u to vreme imaju ugovoreni grupni čet.

9. Konstantno odsutan

Ova osoba je tu tokom radne nedelje, ali čim dođe vikend oni nestaju i nema ih do ponedeljka. Ponekad odu kući, ponekad prespavaju kod drugih, ali vas jednostavno ne obaveštavaju o svom kretanju. Međutim, možete ih locirati putem društvenih mreža, jer neretko objavljuju fotografije iz svojih provoda ili iz svog kreveta kod kuće.

10. Devojke za udaju

Postoji i tip devojaka koje su na fakultet došle samo da se lepo udaju. Da, zasita je tako. One su se još pre upisa dobro informisale koja su to zanimanja trenutno najplaćenija ili koja grana medicine je najtraženija u Evropskoj uniji, pa se lepo pripremljene šetaju po domu i glume finoću ne bi li upecale nekog budućeg IT-ovca ili doktora. U međuvremenu, one obilaze i brojne brucošijade i provode se po splavovima, u potrazi za možda nekim sportistom, ako već kolege iz doma prozru njihovu igru.

11. Namučeni umetnik

Namučene umetnike ćete prepoznati po rekvizitima koje obavezno nose sa sobom – bilo da su u pitanju gitara, fotoaparat, blok za crtanje, oni se ne odvajaju od njih. Oni mrze klonove sa kojima su išli u srednju školu i konformističko društvo koje ih okružuje, pa su odavno razvili neki svoj usamljeni svet. Ovo će uvek izazivati nelagodu kod drugih kada budu razgovarali sa njima, ali s druge strane imaju neke zaniljive stavri u svojim sobama, poput aktova ili prelepih umetničkih fotografija.

12. Iskvareni vukovci

Ovo su deca koja su u srednjoj školi imala uvek odličan uspeh, nisu znali za ocene manje od petice i bili su fini mamini i tatini sinovi za primer. Ali, čim su stigli na fakultet i osetili malo slobode, odali su se alkoholu, drogama i seksu, ne hajući za jutarnja predavanja i kolokvijume. Za neke ova faza puštenosti s lanca traje samo jedna semestar, a drugi, nažalost, nikada ne uvide da konstani mamurluk i veze za jednu noć vode ne ka diplomi, već propadanju i sramotnom povratku kući.

Izvor: Collegecandy.com
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.