12 načina kako da poboljšaš proces učenja

Ucenje

Da li ti je problem da se skoncentrišeš tokom učenja? Ako jeste, ovih 12 korisnih saveta će znatno unaprediti tvoju veštinu učenja, a pritom će znanje koje stekneš biti dugotrajnije i sigurnije.

 • Nemoj da slušaš muziku dok učiš jer će te ona samo ometati. Međutim, to se odnosi samo na muziku koja uključuje tekstove pesama koji će te ubrzo odvući u pevušenje, a onda ništa od učenja. Sa druge strane, slušanje klasične muzike može biti od višestruke pomoći. Ako nisi ljubitelj Bacha, Beethovena ili Debussyja  (mada, nikad ne znaš dok ne pružiš šansu i takvoj muzici) pusti u pozadini neku modernu klasiku, kao što je Yann Tiersen. Naša preporuka je soundtrack za film Čudesna sudbija Amelije Pulen.
 • Uvek imaj pored sebe papir na kom ćeš zapisivati najvažnije ideje koje se spominju u lekcijama koje su pred tobom. Tako ćeš se fokusirati na ono najbitnije i imaćeš odličan pregled gradiva na jednom mestu.
 • Obrati pažnju i na položaj tela. Ukoliko sediš nepravilno to ujedno znači i da nepravilno dišeš, a slab dotok kiseonika ne pogoduje funkcionisanju tvog mozga.
 • Ponavljanje je majka učenja. Možeš da ponavljaš naglas ili da postaviš sebi jedno od pitanja i da pokušaš da napišeš odgovor. To je najbolji način da shvatiš u kojoj meri je materija savladana.
 • Isključi kompjuter i stavi telefon na silent mode.
 • Pokušaj da razumeš ono što čitaš umesto što ćeš sve naučiti napamet. Čitaj polako. To što ćeš jednu lekciju pročitati za par minuta i nije neki uspeh.
 • Shvati šta je važno u lekciji. Fokusiraj se na bitne stvari i njih prvo zapamti, a nakon toga se baci na dopunjavanje glavnih koncepata i učenje sitnica.
 • Odredi sebi tačno vreme za učenje. Nemoj da učiš ceo dan jer to nije produktivno. Ako, na primer, već ujutru odrediš da ćeš učiti od 12 do 15 ta tri sata ćeš iskoristiti mnogo bolje nego da od ranog jutra do kasne večeri sediš polusvesno za knjigom, proveravaš poruke na svakih 5 minuta i sl. To što ćeš se nekome pohvaliti učenjem od 10 sati je zapravo kvantitet, što ne znači nužno i kvalitet. Pored toga, ako odlučiš da ćeš učiti od 12 ti ćeš u tačno određeno vreme sesti i odmah početi sa učenjem, a ako taj termin bude stalan već nakon nekoliko dana ti neće trebati ni minut da se skoncentrišeš i odmah ćeš se baciti na gradivo.
 • Ovo ti se verovatno neće dopasti, ali je prilično delotvorno. Prvo nauči teže stvari (komplikovanije lekcije ili predmete) jer ako potrošiš svoju energiju onda kad je imaš najviše na lake stvari ostaće ti je jako malo za one teže. Tako ćeš učiniti sebi samo medveđu uslugu.
 • Radi redovno domaći. Tako ćeš uvek imati svest o napretku, a i kada se baciš na intenzivno učenje najveći broj stvari će ti već biti poznat.
 • Vežbaj. Fizička aktivnost neće samo probuditi tvoje telo već i um.
 • Ponavljaj najvažnije stvari koje se nalaze u tvojim beleškama. Ako imaš ispit za mesec dana na svakih 7 dana ponovi ono dotad naučeno i materija će biti bolje savladana i mnogo sigurnije ćeš baratati informacijama.
Izvor: iheartintelligence.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.