sudovi
Evo kako da olakšate sebi ovu obavezu… (foto: andrea castelli/Flickr.com)

Uživate u pripremi obroka i u konzumiranju istog, ali kada pomislite da vas nakon toga čeka pranje gomile sudova gledate da pobegnete iz prostorije i nadate se da će to neko drugi uraditi, umesto vas.

Pranje sudova nije zanimljivo, a često postoje sudovi koje retko ko voli da pere, kao što su čaše, šerpe, sudovi u kojima su jela zagorela ili su previše masna. Činjenica je da dokle god budete kuvali za sebe ili svoju porodicu, sudova će biti i zbog toga pogledajte[tweetherder] 11 načina koji mogu dosadno pranje sudova pretvoriti u nešto zanimljiviju obavezu[/tweetherder].

1. Odmah ih potpite u vodu – čim završite sa jelom, operite suđe, kako se ne bi skorelo i kako bi ste brže i lakše završili sa tim poslom. Kada odlažete, dolazi do nagomilavanja i teže se peru kada se uhvati korica. Takođe, ako spremate neko “brzo” jelo operite suđe dok pripremate ukusan obrok.

2. Naučite da koristite isto posuđe za više stvari u toku pripreme jela – ovo je dobar način za pripreme nekih jela, kao kada je potrebno da više namirnica izmerite šoljama ili sipate kašicicom. Potrudite se da tako isprljate što manje posuđa. Koristite ubruse da obrišete prethodne namirnice (recimo šećer, a potom sipajte brašno), tako nećete isprljati dve šolje.

3. Podelite zaduženja – nije fer da sve sami perete, podelite obaveze ili neka postoje obroci posle kojih vi perete posuđe i obrnuto.

4. Slušajte muziku – dobra muzika će svakako uticati pozitivno na vaše raspoloženje, a i delovaće da vreme brže prolazi.

5. Uvek započnite dan sa praznom sudoperom – potrudite se da uveče raščistite kuhinju i da vas ujutru sačeka prazna sudopera. Shvatiće koliko je lakše kada na vreme sve sredite i kada čim otvorite oči nemate ovu dosadnu obavezu pre nego što skuvate kafu.

6. Gledajte TV – mnogo ljudi gleda televiziju i na taj način ubrza proces čišćenja.

7. Ispraznite sudoperu – kada je prepuna prljavog posuđa, obično ne znate odakle da krenete. Izvadite sve i rasporedite šta ćete prvo prati, odvojte pribor od tanjira na jednu stranu, čaše na drugu, šerpe na treću, a zatim počnite da ih perete.

8. Podesite tajmer – ovo je vrlo lukav trik, naime, ako podesite tajmer na 15 minuta (vreme za koje ćete oprati što više sudova), iznenadićete se koliko će vas vreme podsticati da što pre završite pranje posuđa.

9. Motivišite sebe malim luksuzom – biće vam ugodno ako kuhinja miriše na vaše omiljene mirise, neka to bude sveća ili osveživač prostora.

10. Kupite kvalitetna i odgovarajuća sredstva za pranje – ukoliko je sunđer, žica, krpa i detrdžent dobrog kvaliteta svakako će vam biti lakše, a i brže ćete oprati zaprljane sudove.

11. Promenite način razmišljanja – nemojte biti mrzovoljni, shvatite to kao sastavni deo života i nešto što se jednostavno mora. Kada imate drugačiji pristup, drugačije ćete i sagledavati rutinske obaveze.

Izvor: thekitchn.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.