11 jutarnjih rituala koji vam mogu promeniti život

jutarnji rituali
Promenite svoje jutarnje rituale… (foto: eren {sea+prairie}/ Flickr.com)

Način na koji ustanete i sve što uradite kao prve jutarnje „obaveze“ u velikoj meri mogu obeležiti ceo dan, uključujući i ponašanje i raspoloženje. [tweetherder]Pročitajte 11 jutarnjih rituala koji mogu uspostaviti ravnotežu i napraviti niz dobrih dana[/tweetherder] i kontinuitet da se osećate dobro

1. Popijte čašu tople vode sa limunom

Ako popijete čašu tople vode sa limunom kao prvu stvar kad ustanete, zasigurno ćete razbuditi i podstaći svoje telo na akciju. Voda bi trebalo da bude topla kako ne bi šokirali svoje telo koje se tek budi iz sna i višesatnog ležanja. Limun će pomoći sistemu za varenje i pripremiti ga za hranu, a vodu će učiniti ukusnijom. Možete dodati i malo meda ako želite da ubijete kiselost.

Proces rehidratacije: kada se probudite bili ste oko 8 sati bez vode i zato je važno da dan započnete sa unošenjem tečnosti.

2. Budite se ranije

Ukoliko to što kasno zaspite pravdate time da tada imate mir i tišinu, mi ćemo vam reći da isto tako ako ustanete ranije opet imate isti efekat. Sve zavisi od vašeg organizma i ritma naravno, svaka jedinka je jedinstvena.

Idealno vreme za buđenje: ustajenje pred zoru je idealno vreme za buđenje, jer ima dovoljno svetla da se vidi, ptice počinju da cvrkuću, a imate još vremena da uhvatite divan izlazak Sunca. U svakom slučaju dopustite sebi sat, sat i po vremena pre nego što izađete iz kuće i okrenete se obavezama.

3. Pored pranja zuba čistite i jezik

Činjenica da ljudi generalno više ne peru zube nego što peru jeste obeshrabrujuća. A kada bi tek pomenuli da bi trebalo redovno da čistite i jezik, to zvuči kao neki luksuz.

Međutim, zaista je važno da vam ovo postane rutina i svakodnevni oblik higijene. Dah vam je svežiji, jer uništite bakterije koje se skupljaju tokom noći. Pored toga, interesantno je da vam je ukus istančan i ukus hrane je bolji. No, glavna poenta je u sticanju navike za vođenjem zdravog života putem jednostavnih i kratkih rituala, poput ovog.

Treba napomenuti da neke četkice za zube nemaju drugu hrapavu stranu koja čisti jezik, pa bi trebalo da kupite onu koja ima dvostruku namenu. Postoje čak i specijalno oblikovani trouglovi za čišćenje koje možete nabaviti. Specijalizovani su da očiste svaki detalj, prorez i šupljinu koju četkicom ne možete dohvatiti.

4. Neka istezanje postane rutina

Neverovatno bitna stavka je istezanje, dovoljno je 5 minuta da razbudite mišiće i tako budete spremni za obaveze i jurnjavu. Isprobavajte razne tehnike i izaberite onu koja vam najviše odgovara. Poenta je zapravo da uradite neobavezna uobičajena istezanja dok ne postanu rutina, a da potom pređete na yogu ili neke slične oblike vežbi kako bi telo bilo elastično, sveže i zategnuto.

Koliko dugo treba da vežbam?

Na početku je to nebitno, bitno je da ste se odlučili da započnete jednu novu naviku. Ukoliko ne možete više od par minuta, ne opterećujte se, i to je u redu. Kada se naviknete i počnete da razumete vaše telo i potrebe istog, sami ćete povećavati vreme vežbanja prema svojim mogućnostima.

5. Skok

Skakanje na mini trambolini je idealno vežbanje za jutarnje časove. Dobro je za krvotok i cirkulaciju. Možete je ponoviti i više puta tokom dana. Celo telo ulazi u formu, dok stignete do stotog skoka vaše telo je stegnuto, svaki mišić je aktiviran.

6. Pređite suvom četkom po telu

Ovo je ujedno i nešto što će poboljšati krvotok, a uklanja mrtve ćelije epitela, odnosno ima svojstvo pilinga. Počnite sa ektremitetima ili kako vam je lakše, ali pređite celo telo pre nego što odete pod tuš. Koža će biti čista, glatka i mekana. Posle tuširanja namažite telo losionom kako biste održali gipkost.

Kakva četka je idealna?

Treba izabrati dobru četku za piling, ali ona ne sme biti pregruba kako ne biste oštetili kožu. Sa druge strane ne treba biti ni premekana, jer će vam trebati mnogo više vremena kako biste postigli neki efekat.

7. Slušajte okrepljujuću muziku

Započnite jutro nekom dobrom muzikom koja vas podstiče na akciju i buni baterije ili to možete uraditi i sa nekom knjigom, ukoliko ste tip koji uživa u čitanju. Takođe, možete izabrati i neku muziku koja je neutralna i pomaže u stresnom danu. Nije bitno koju vrstu muzike ćete odabrati, neka to bude ono što vama najviše odgovara u tom trenutku. Kao što mozak svakodnevno traži nove informacije i hrani se tim sitnicama, tako funkcioniše i telo, udovoljite mu.

8. Vreme je za smuti

Dakle, probudili ste se, oprali zube i jezik, dočekali izlazak Sunca, obavili proces rehidritacije, piling, vežbe, istuširali se i slušali omiljenu muziku – sada je vreme da osvežite telo sa zelenim smutijem. Daje energiju, jer sadrži spanać ili kelj, odnosno mineralne i vlakna. Podesite tajmer na 30 minuta nakon što ste popili vaš smuti i napravićete razliku koliko se bolje osećate.

Pronalaženje recepta: istražite i izaberite koji smuti vam se čini najboljim i napravite ga, da bi bio zelen, dodajte spanać ili kelj i uživajte.

9. Meditirajte 5 minuta

Dok stignemo do ove stavke već ste srećni posle konzumacije vašeg smutija koji je prošao kroz sistem za varenje i okrepio vas. Idealno vreme za petominutnu meditaciju.

Izaberite najprijatniju poziciju, odlučite da li slušate muziku ili ne. Ukoliko ne, samo sedite i slušajte tišinu.

Nekoliko minuta je dovoljno, jer ne bi trebalo da upadnete u trans i tako ostanete sat vremena u meditativnom procesu. Bitno je kako se osećate tokom tih nekoliko minuta, kvantitet je nevažan.

10. Smejte se sebi u ogledalo 30 sekundi

Ne, niste ludi, nasmejte se sebi i tako započnite dan. Neka to bude podstrek za lep dan, nešto što je povezano sa vašom psihom i komunikacijom sa unutrašnjim JA. Podstičete samopozdanje i volju za životom.

11. Napišite svojih top 3 za danas

Ukoliko vodite zauzet život, stalno ste u žurbi, jedva stižete sve i stalno ste pod stresom, odaberite svojih top 3 koje morate uraditi. Neka ne bude više od tri najbitnije stavke.

Kada jednom steknete naviku da pravitete prioritete i da važne obaveze završavate na vreme, postaćete organizovani, odgovorni i svesni svojih mogućnosti.

4 stvari koje mogu pokvariti dan

1. Jutarnje vesti

Koliko god je bitno da budete u toku sa dešavanjima u gradu, zemlji i svetu, nikako nije dobro da čim otvorite oči čujete neku uznemirujuću vest, bolje ćete se osećati ako taj deo preskočite. Naravno, ako je nešto jako bitno u pitanju svakako ćete to saznati, ali lakše je odvojiti nekoliko minuta na internetu i potom idete dalje.

2. Obilan doručak

Obilan obrok je opterećujuć, čak iako je prepun zdrave hrane. Ne preterujte, vaš sistem za varenje nije dovoljno razrađen ujutru i samo ćete opteretiti stomak sa mnoštvom hrane.

Ukoliko znate da imate aktivan dan, gde ćete se mnogo trošiti, lagan doručak upotpunite kasnijom užinom i nećete imati problema.

3. Stimulansi

Mnogi jutro započinju kafom ili energetskim pićem kako bi se razbudili, međutim to je samo zamaskiranje pospanosti i nemanja energije. Izbacite stimulanse i težite pozitivnim promenama.

4. Duže spavanje i odstupanje od rituala

Ne smete odstupati od rituala i stvaranja navike ili rutine, čak ni vikendom, potrudite se da vam ovo postane način života i ritam zbog kojeg se osećate bolje, zdravije, odmornije, jače i samopozdano.

Izvor: bembu.com
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.