breast-cancer 1

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu povećati vaše šanse za nastanak raka dojke.

I iako se taj rizik povećava kako starimo, postoje određene preventivne mere koje svaka žena mora preduzeti, bilo da ste u dvadeset0im ili godinama kada su redovni pregledi mamogramom obavezni, da bi smanjila rizik od ove opake bolesti, od koje u Srbiji svake godine umre oko 1600 žena.

breast-cancer 2

1. Održavajte svoju telesnu težinu

Ako imate višak kilograma ili ste gojazni povećavate i rizik od nastanka raka dojke jer vaše masne ćelije proizvode manje količine estogena, što može izazvati neke vrste tumora.

2. Proverite istoriju bolesti u vašoj porodici

Koliko je žena u vašoj podorici obolelo od raka dojke? Ako ne znate odgovor, sada je pravo vreme da proverite. Ako su neki od vaših bližnjih oboleli od ove bolesti, veće su vam šanse da je i vi dobijete jer su faktori rizika nasledni. 

3. Dobro upoznajte svoje grudi

Samostalni pregled dojki možda ne podržavaju svi lekari, ali ga preporučuje preventivno između dva pregleda kod stručnjaka. Morate se upoznati dobro sa time kako izgledaju vaše grudi i kakvog su oblika da bi lako, pipanjem, mogle da uočite eventualne promene na njima.

4. Umereno konzumirajte alkohol

Iako je jedna čaša crvenog vina dobra za vas, za preterivanje u alkoholu i opijanje je otkriveno da povećavaju rizik za nastanak raka dojke. Ako želite da smanjite šanse, držite se jedne čaše dnevno.

5. Redovno vežbajte

Treninzi i vežbanje neće samo pomoći održanju vašeg zdravlju i telesne težine, već će i smanjiti rizik od nastanka raka. Američko društvo za borbu protiv raka preporučuje vežbanje 5 puta nedeljno u intervalima od 45-60 minuta.

6. Podržavajte dobrotvorne organizacije

Svi stavljamo trake i oblačimo ružičaste majice jedne nedelje u oktobru, ali važno je cele godine misliti na one koji se svakodnevno bore sa ovom opakom bolešću. Zato pažljivo odaberite dobrotvornu organizaciju kojoj želite da pomognete i radite to konstantno. Doniranjem novca ili vremena, pomoći ćete istraživanja u borbi protiv raka dojki koja mogu pomoći milionima.

7. Upoznajte se sa svim činjenicama u vezi sa kontracepcijom

Jedan od faktora rizika za nastanak raka dojke je i oralno uzimanje kontraceptivnih sredstava, ali se rizik smanjuje na normalni nivo kako prolazi vreme od kada prestante da ih koristite (žene koje su uzimale pilule za kontracepciju duže od 10 godina, na primer, imaju isti nivo rizika kao i žene koje je nikada nisu pile). Proverite koje su prednosti i mane ovog vida zaštite i obavezno se konsultujte sa vašim lekarom pre bilo koje odluke.

8. Procenite svoj rizik

Uvek je dobro biti informisan. Upoznajte se sa svim rizicima za nastanak raka dojke, čak i onim koje ne možete izbeći, kao što su početak menstrualnog ciklusa u ranoj mladosti, trudnoća posle 35 godine ili ne dojenje, tako da znate koje su vam opcije. Takođe se raspitajte kod svog lekara i u specijalizovanim klinikama i udruženjima o savetima za zdraviji način života, genetske i spoljne faktore koje vode nastanku tumora. 

9. Ne ustručavajte se pred svojim doktorom

Vaš lekar nije tu samo da vam pomogne kod običnog kašlja, već i da vam pruži određene informacije i da vam savete o tome kako i zašto vaš način života ima uticaja na vaše zdravlje. I nemojte se stideti pred njim te postavljajte bilo koja pitanja u vezi kojih imate bilo kakve nedoumice.

10. Opustite se

Čak i ako spadate u rizičnu grupu za nastanak raka dojke, to ne znači da ćete na kraju i oboleti. Zato nemojte provesti svoj život brinući, jer na sve te faktore ne možete uticati – naročito ako ste žena i u određenim ste godinama. Umesto brige, prepustite se uživanju u životu i zdravim navikama kojima ćete definitivno smanjiti rizik i učiniti da se osećate opušteno i relaksirano.

Izvor: Popsugar
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.