Da li poštujete (ova) pravila? (foto: ClearFrost/Flickr.com)

Mnoštvo informacija o zdravom životu, dostupnost i veliki asortiman proizvoda za ulepšavanje, ne znači nužno da će vam uvek pomoći i da je sve to dobro za vas. Univerzalni recept za lepotu i zdravlje žene ne postoji, sve treba prilagoditi sopstvenom ukusu, ali neka pravila i smernice vam mogu koristiti, pogotovo ako ste mladi i još niste dovoljno i jasno odredili šta vam najviše odgovara i prija.

1. Redovno izlaganje sunčevom svetlu – vitamin D, koji dobijamo iz sunčeve energije je neophodan za zdravlje organizma. Ukoliko retko izlazite napolje, imaćete bledu boju kože lica, a to svakako nije boja zdravlja. Ipak, Sunce može biti štetno, pa ako vreme provodite napolju, trebalo bi da nosite i zaštitu sa sobom (namažite kremu protiv UV zračenja i ponesite naočare za Sunce).

2. Proteini – [tweetherder]Žena dnevno treba da unese 75 grama proteina[/tweetherder],  a ukoliko se bave nekom fizičkom  aktivnošću oko 85 grama. Proteini se nalaze u jajima, ribi, govedini, ćuretini, piletini i mnogim drugim namirnicama.

3. Biljke i tečnost – Žitarice, voće, povrće, koštunjavo voće i adekvatno unošenje tečnosti su ključ ishrane koja može pomoći u lečenju hormonskih nelagoda.

4. Izbalansirani obroci – Hranu konzumirajte na svaka tri sata, a voće najbolje jesti ujutru, na prazan stomak, radi lakšeg varenja i pripreme organizma za ostatak dana (početak dana sa vitaminima je pun pogodak).

5. Brojanje kalorija – zdrav život možete uspostaviti i brojanjem kalorija. Ako niste ili ste fizički slabo aktivni, najbolje bi bilo da ne unosite više od 1800 kalorija dnevno. [tweetherder]Za srednju fizičku aktivnost je uravnoteženo uneti 2000 kalorija[/tweetherder], dok one koje treniraju i vrlo su fizički aktivne mogu uneti između 2400 i 2800 kalorija na dan.

6. Sauna – Kako bi podstakli rad krvotoka i prokrvljenost kože, najbolje bi bilo da posetite saunu. Pored toga, toplota će proširiti, a para očistiti pore, koža će biti čvršća i zategnutija. [tweetherder]Sauna je dobra kao prevencija za prehlade i druge upalne procese.[/tweetherder]

7. Hidriranje – Prvi simptomi starenja javljaju se između 20. i 30. godine života. Koža gubi tonus i vlagu te u tom razdoblju treba započeti sa prvim anti-age postupcima i hidratantnom negom. Raspitajte se šta je najbolje za vaš tip kože i neka to postane rutina pred spavanje ili kada se budite.

8. Jogurt – poznati prirodni probiotik, poboljšava varenje, jača imunitet i smanjuje upale i rizik od raka dojke. Trebalo bi da ga konzumirate tri do pet puta nedeljno.

9. Maslinovo ulje – možete ga nanositi na kožu ili ga konzumirati, maslinovo ulje, u svako slučaju, odlično deluje na prve znake starenja i degenerativne promene od sunčevog zračenja.

10. Smejanje – Hormon endorfin i seratotin se otpuštaju kada se smejete i time se pomaže fizičkom zdravlju, jer je prilikom smejanja telo opuštenije.[tweetherder] Smeh pomaže u smanjenu stresa i snižava krvni pritisak.[/tweetherder]

Ovo su samo neka od pravila koja bi trebalo da pratite i uvedete u standardni deo dana, kako bi vama bilo bolje i kako biste se bolje osećale. Treba se samo malo potruditi, a kasnije će to postati deo rutine.

 

Izvor: gloria.hr
1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.