10 citata o ljudskosti Haleda Hoseinija

haled hoseini
Haled Hoseini

Popularni književnik, Haled Hoseini je proglašen ambasadorom dobre volje UN-a 2006. godine i bavi se pružanjem humanitarne pomoći u Avganistanu. U samo jednoj rečenici opisuje stanje u zemlji iz koje potiče, odnosno, život dece i njihov položaj: “Ima mnogo dece u Avganistanu, ali malo detinjstva”.

Pročitajte još 10 citata koji će vas naterati da se zamislite, da li ste i vi uvek ispravno postupili i da li nešto treba promeniti u pristupu i pogledu na život. Ovo su jednostavne i iskrene rečenice koje predstavljaju srž i smisao ljudskosti, socijalnih odnosa, obrazovanja i ponašanja.

1. “Bolje je biti povređen istinom, nego se tešiti lažima.”

 

2. “Kada ubiješ čoveka, ukrao si nečiji život. Ukrao si pravo žene na muža, ukrao si oca nekom detetu. Kada izgovoriš laž, ukrao si nekome pravo na istinu. Kada varaš, kradeš nekome pravo na poštenje.”

 

3. “Deca nisu bojanke, ne možete ih obojiti svojim omiljenim bojama.”

 

4. “Od svih teškoća sa kojima se čovek suočava, ništa ne kažnjava više od čekanja.”

 

5. “Možda nije pošteno, ali nešto što se dogodi u samo nekoliko dana, ili čak u jednom jedinom danu, može promeniti pravac čitavog dosadašnjeg života…”

 

6. “Društvo nema šansu za uspeh, ako su žene u tom društvu neobrazovane.”

 

7. “Postoji način da budeš dobar, opet.”

 

8. “Postoji jedna smešna stvar… ali većina ljudi je krije. Misle da žive svoj život kako žele. Međutim, ono što ih vodi je ono čega se plaše. Ono što oni ne žele.”

 

9. “Čovek koji nema savest, nema dobrotu, ne pati.”

 

10. “Činjenica o ljudima koji kažu sve što misle. Misle da i drugi rade to isto.”

***************************************************************

Haled Hoseini, poreklom iz Avganistana, završio je medicinu i biologiju, a pored toga pronašao je vreme za pisanje romana, i to globalno popularnih. Njegov prvi roman, “Lovac na zmajeve” (The Kite Runner),  objavljen je 2003.  godine i do danas je knjiga na svetskim top listama najprodavanijih knjiga (objavljena u 48 zemalja). Dok je njegov drugi roman, “Hiljadu čudesnih sunaca” (A Thousand Splendid Suns, 2007.), izašao u 40 zemalja. Njegova treća knjiga “A planine odjeknuše” objavljena 2013. godine i prati uspeh prve dve.

Izvor: goodreads.com

 

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.