Veza sa (mnogo) starijim partnerom – da ili ne?

17 godina razlike ne predstavlja problem za Georga i Amal Clooney (foto: WENN)
17 godina razlike ne predstavlja problem za Georga i Amal Clooney (foto: WENN)

Kažu da prava ljubav ne zna za godine, ali iskustvo nam pokazuje suprotno. Razlika od 10 godina nije ista kada imate 15 godina, a vaš partner 25 ili kada vi imate 30, a vaš saputnik 40.

Veza sa vršnjakom ima svoje prednosti i mane, takođe, kao i ona sa znatno starijim partnerom. Ako kao ogledan primer uzmemo devojku koja je duboko zagazila u dvadesete biće nam lako da sagledamo sve dobre i loše strane ovog fenomena.

Prednosti:

Finansijska stabilnost: Kada vidimo mladu devojku sa znatno starijim muškarcem obično je obeležimo kao sponzorušu. Naravno, nije uvek sve tako crno-belo. Kada izdvojimo finansijsku stabilnost kao važnu prednost zabavljanja sa starijim muškarcem tu se ne radi o količini novca koji on ima nego u načinu na koji raspolaže njim. Devojke jednostavno vole sigurnost koju osećaju pored onog muškarca koji pametno investira svoj novac u budućnost i koji neće sebi dopustiti da ostane bez ičega 5 dana pre sledeće plate. Primera radi, devojkama će sigurno biti privlačniji onaj muškarac koji ima manje novca, ali ume da rukovodi njim, od 20-godišnjeg rasipnika koji ne zna vrednost bilo čemu i baca novac svuda oko sebe ne bi li zadivio posmatrače i tako nahranio ego. Razlog je jednostavan. Prvi tip muškarca će nam uliti osećaj poverenja i u njemu ćemo lako videti porodičnog čoveka na kog možemo da se oslonimo u svakom trenutku. Sa drugim ćemo možda moći da doručkujemo u Londonu i da večeramo na poslednjem spratu Ajfelovog tornja, ali sa drugim možemo da zamislimo sebe kako ručamo i za 20 godina nakon što ispratimo decu u školu. A to je velika razlika.

Ko će kome pisati je davna prošlost: Ovo je sigurno poznato svim devojkama. Pošalješ mu poruku, a odgovor dobiješ za sat vremena iako znaš da se ne odvaja od telefona. I onda se pitaš da li ćeš delovati kao osoba bez života ako mu odgovoriš odmah na tu poruku, a opet ti nešto duboko u tebi ne dozvoljava da igraš te dečje igrice. Sa starijim muškarcima je sve to dosta lakše. Ako ti kaže da će te pozvati sutra da se vidite onda će to uraditi ili će na vreme otkazati susret. Pored toga ako mu pošalješ poruku verovatno ti ni on neće odgovoriti. On će te nazvati. A kada jednom glupe igrice i udaranje čežnje ostanu iza tebe onda ti je još teže da se vratiš na njih.

Samopouzdanje: Nije li to jedna od najprivlačnijih stvari na jednom muškarcu? Ipak, kod 20-godišnjaka je obično u pitanju nadobudnost koja je potpuno odbojna. Muškarci u svojim 30-im imaju tačno odmerenu dozu samouverenosti i pritom sve vreme ostaju na nivou zadatka. Čak i ako ih odbiješ 2-3 puta ako i ne pokušaju još jedanput da te osvoje (jer smatraju da si vredna osvajanja) oni će se gospodski udaljiti i izviniti se ukoliko su bili naporni. Da li je potrebno obrazlagati kako bi u tom slučaju reagovao neko u svojim 20-im i sva imena kojim bi te eventualno nazvao kada shvati da njegova priča ne prolazi kod tebe?

Znanje: Još jedna od stavki u kojoj 30-godišnjaci prednjače. Ne radi se tu samo o broju pročitanih knjiga ili pogledanih filmova nego i o onom znanju koje se ne dobija u školi. Oni uvek znaju odgovore na tvoje dileme jer su se brojne situacije i njima desile i iz njih su izvukli pouku koja ti može biti dragocena.

Pa-pa, ljubomoro: Ljubomora nema mnogo veze sa godinama koliko sa karakterom, ali muškarci što su stariji umeju bolje da se nose sa ovim zlokobnim osećanjem. Stariji muškarci su svesni da ih nećeš prevariti čim ti okrenu leđa i neće praviti ljubomorne scene bez razloga. Pored toga, oni su svesni da ti je preko potrebno vreme koje ćeš provesti samo sa prijateljicama i da je nekad malo razdvojenosti neophodno kako bi veza funkcionisala.

26 godina razlike nije naškodilo vezi Aleca i Hilarije Baldwin (foto: WENN)
26 godina razlike nije naškodilo vezi Aleca i Hilarije Baldwin (foto: WENN)

Nedostaci

Neugodna pitanja: Kada si u vezi sa starijim muškarcem pitanja na koja najradije ne bi odgovorila postaju tvoja svakodnevnica. Sve odjednom zanima pod kojim okolnostima ste se upoznali i naprosto sebe hvataš u pravdanju da nisi sa njim zbog novca. Zar ne misliš da bi bilo logičnije da se zabavljaš sa nekim tvojih godina? To je pitanje na koje bi trebalo da smisliš odgovor jer ćeš ga čuti mnogo, mnogo puta.

Upoznavanje sa roditeljima: Ovo nikada ne predstavlja laku stavku, ali ukoliko se radi o starijem partneru ona postaje dodatno teška. Naročito ako su tvoji roditelji zaštitnički nastrojeni onda je pred tobom jedan dug razgovor i verovatno pomalo nategnuto veče.

Pa-pa, spontanosti: I dok bi neko tvojih godina sasvim lako mogao da pristane na to da zaboravite na sve obaveze i krenete na putovanje po Evropi sa bekpekerima na leđima takvo nešto sa nekim ko je zakoračio u 4. deceniju života postaje nezamislivo. Pa čak i neki manji poduhvati. Da, dobijaš u zamenu stabilnost i oslonac, ali moraćeš da trampiš za to nešto svog mladalačkog duha.

Činjenica da je on imao život i pre tebe: I to dug i jako ispunjen život. Čak iako nema bivšu ženu ili decu, on sa sobom nosi mnogo prtljaga, a najveći deo toga će ti zauvek ostati nepoznanica. To ne znači da on nešto krije od tebe, ali mnogo toga će ti uvek ostati pod znakom pitanja. Osim toga, u njegovom životu već postoji toliko ljudi koji imaju značajna mesta i jednostavno ćeš morati da naučiš da se uguraš negde između njih.

Vaši prijatelji neće moći da se druže: Ovo je možda i najproblematičnija stavka. To kako vas dvoje funkcionišete je hemija koju ne možeš da preneseš i na svoje prijatelje. Nije da se pretvaraš pred bilo kim, ali svakome daješ onaj deo sebe kome je potrebno da izađe napolje. Ipak, ako ga pozoveš u izlazak sa prijateljima odjednom će ti postati neugodno da pričaš o površnim problemima kao što su nezgode sa profesorima ili filmovi koje vi obožavate, a isto tako nećeš moći ni da pričaš sa njim na onaj način na koji ste navikli.

Izvor: Stylecaster.com
1 komentar

Ostavi komentar

Your email address will not be published.